Guvernul incepe reforma companiilor de stat. Masuri dure anuntate: taieri de posturi, plafonari si comasari. Transporturile, in vizor
Guvernul Romaniei a demarat o ampla reforma a companiilor de stat, in incercarea de a eficientiza activitatea acestora si de a reduce povara pe bugetul public. Reforma vizeaza in special sectorul transporturilor, un domeniu marcat de pierderi semnificative si de o administrare ineficienta, potrivit Observator News.
Un grup de lucru coordonat de vicepremierul Dragos Anastasiu lucreaza la un plan de restructurare care prevede masuri ferme: reducerea numarului de membri in consiliile de administratie, plafonarea indemnizatiilor si diminuarea personalului in structurile administrative ale companiilor de stat.
Companiile din transporturi – principala tinta
Transporturile sunt in centrul reformei, fiind domeniul cu cele mai mari pierderi bugetare. De altfel, premierul Romaniei, Ilie Bolojan, a explicat: „Ma gandesc, de exemplu, la CFR. La societaţile care beneficiaza de subvenţii sau la Metrorex. CFR Calatori din total cifra de afaceri are 80% asigurata din subvenţii şi doar 20% din veniturile proprii”.
In acest context, Guvernul isi propune o reducere a dependentei companiilor de stat fata de subventiile bugetare si o crestere a eficientei economice. Totusi, autoritatile admit ca schimbarile nu pot fi facute rapid. Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Ionut Savoiu, atrage atentia asupra complexitatii procesului: „Ce facem? Ridicam preţul la bilete pana atingem pragul de rentabilitate sau continuam sa operam cu subvenţie pentru a asigura un serviciu social? Nu se poate peste noapte, cu bagheta magica, sa schimbam aceasta realitate in care suntem”.
Masuri anuntate: restructurari, plafonari si monitorizare
Printre masurile anuntate de Guvern se numara:
- Reducerea numarului de membri din consiliile de administratie (de la 7 la 5);
- Plafonarea indemnizatiilor pentru membrii CA;
- Monitorizarea riguroasa a indicatorilor de performanta ai companiilor;
- Reducerea subventiilor acordate de stat;
- Eliminarea unor posturi de conducere inutile.
Reforma se dovedeste necesara in contextul in care unele companii, cum ar fi CFR Calatori si CFR Marfa, se afla printre cei mai mari datornici la bugetul de stat, cu sume care variaza intre 1 si 1,5 miliarde de lei.
Critici si decizii controversate la CFR Calatori
Reprezentantii Autoritatii pentru Reforma Feroviara atrag atentia asupra deciziilor unilaterale luate de conducerea CFR. Mihai Barbu, presedintele ARF, a declarat: „CFR Calatori a luat decizia unilaterala, fara sa aiba aprobarea ARF, sa opreasca anul asta 200 de trenuri. Ceea ce a insemnat aproape 3 milioane de kilometri mai puţini. Pai cu trei milioane de kilometri mai puţini vrei subvenţie mai mare?”.
In plus, membrii conducerii companiei si-au marit semnificativ salariile: „membrii conducerii CFR Calatori si-au majorat salariul cu pana la 32.000 de lei fiecare, adica peste 6.000 de euro net”, afirma aceeasi sursa.
Metrorex: „spor de metrou” pentru toti angajatii
Metrorex, o alta companie aflata in vizor, acorda tuturor angajatilor un „spor de metrou”, indiferent daca lucreaza in subteran sau in birouri. Marian Artimon, reprezentant sindical Metrorex, sustine ca: „Sporul de metrou – subliniem – este spor de metrou nu este spor strict de subteran. De aceea, cei care lucreaza in Ministerul Transporturilor au 20%, iar cei care lucreaza in subteran au 40%. Ţine de responsabilitaţi in siguranţa circulaţiei”.
Astfel de beneficii sunt considerate de catre guvernanti drept costuri nejustificate, in conditiile in care compania are pierderi masive si se bazeaza pe subventii.
Planuri de comasare pentru eficientizare
In vederea reducerii cheltuielilor administrative, Guvernul analizeaza posibilitatea comasarii unor institutii. Una dintre variantele discutate este comasarea Autoritatii Rutiere Romane cu Inspectoratul pentru Control in Transport Rutier.
Aceste masuri sunt parte dintr-un plan amplu de reforma, menit sa modernizeze aparatul administrativ al companiilor publice, sa elimine risipa de resurse si sa restabileasca increderea cetatenilor in institutiile statului.
Impactul reformei: intre asteptari si realitate
In timp ce autoritatile promit eficientizarea companiilor de stat si reducerea cheltuielilor, sindicatele si angajatii privesc cu ingrijorare masurile anuntate. Reducerile de personal, plafonarea indemnizatiilor si comasarile institutionale risca sa genereze tensiuni in sistem si proteste.
Cu toate acestea, reprezentantii Guvernului subliniaza ca fara aceste reforme, statul roman nu va putea sustine in continuare companii cu pierderi cronice, salarii nejustificat de mari si performante economice slabe. Reforma este, astfel, o necesitate, iar implementarea sa va fi urmarita cu maxima atentie in perioada urmatoare.
Reorganizarea companiilor de stat este una dintre cele mai ambitioase initiative guvernamentale din ultimii ani, iar eficienta acesteia va depinde atat de vointa politica, cat si de capacitatea institutiilor implicate de a rezista presiunilor si intereselor interne.