Ilie Bolojan da militaria jos din pod: „Am tolerat o zona de clientela politica, de lipitori. Companiie de stat au fost capusate!”

Ilie Bolojan acuza clientelismul politic si anunta reforme majore in administratia locala

Premierul desemnat Ilie Bolojan a lansat o serie de acuzatii dure la adresa conducerii unor companii de stat si a anuntat o reforma ampla care va afecta administratia publica locala, incepand din aceasta vara. Declaratiile au fost facute joi seara, in cadrul unui interviu televizat, in contextul in care guvernul pregateste masuri pentru echilibrarea bugetului si reducerea cheltuielilor statului.

Publicitate

„O zona de clientela politica. De lipitori”

Intrebat de ce guvernul a introdus taxe suplimentare pentru pensionari inainte de a reduce salariile uriase ale directorilor din companii de stat neprofitabile, Ilie Bolojan a oferit un raspuns ferm, recunoscand greselile din trecut:

Una din gravele noastre erori, in acesti ani, a fost ca am tolerat o zona de clientela politica. Si nu ma ascund sa spun asta. O zona de clientela nu neaparat politica, de lipitori, ca nu le pot spune altfel, pe care intr-o forma sau alta i-am ajutat, i-am incurajat sa ajunga prin consilii de administratie, nu toata lumea, dar sunt destul de multi. Oameni care au perceput asta ca un fel de recompensa, nu ca o raspundere si ca o provocare sa isi faca treaba.

Bolojan a explicat ca aceste persoane au ajuns in functii importante, organizand concursuri care nu aveau la baza criterii reale de performanta, ci au fost concepute pentru a mentine status quo-ul:

Aceste persoane au organizat concursuri si va dati seama ca au facut concursuri corecte si cinstite dupa chipul si asemanarea lor. Si atunci avem conduceri care au fost desemnate pe baza unor criterii de performanta atat de bune incat orice se intampla la compania respectiva, ei iau bonusuri de performanta.

Salarii de zeci de mii de lei si contracte „blindate”

Prim-ministrul a atras atentia asupra dezechilibrelor din contractele colective de munca, semnate de conducatorii acestor companii, in favoarea exclusiva a acestora si in detrimentul statului:

Si unii au doar drepturi, iar statul ca actionar are doar obligatii. Si de aici, pe buna dreptate, au trecut la pasul doi, fiind scapati de sub control. Si au inceput sa isi majoreze indemnizatiile. Au intrat cu 12.000, sa spunem, si dupa trei luni de zile au constatat ca trebuie sa ajunga la indemnizatie de companii performante private din piata si au trecut la 50.000. Si avem astfel de situatii la Aeroportul Otopeni si la alte societati.

Bolojan a subliniat ca aceste practici impiedica dezvoltarea companiilor de stat si transforma institutiile intr-un sistem „capusat” care afecteaza in mod direct cetatenii:

Companiile, in loc sa genereze servicii mai bune pentru cetateni, profituri mai mari pentru actionari sau incasari mai mari care sa fie duse in investitii, sa isi extinda serviciile, in aceste conditii, practic, aceste societati, din pacate, de multe ori sunt capusate si sigur ca ne revolta pe toti.

Reforma administratiei locale incepe din aceasta vara

Pe langa curatarea sistemului de stat de influentele politice si contractele paguboase, Ilie Bolojan a anuntat o reforma profunda in administratia publica locala, ce urmeaza a fi pusa in aplicare chiar din vara acestui an:

Reorganizarea administrativa este o necesitate pentru Romania, dar i-as minti pe romani sa le spun ca va fi facuta anul acesta sau anul viitor, pentru ca e greu sa faci operatii complicate, multe, in acelasi timp. Energia acestei guvernari este concentrata sa scoatem Romania din aceasta perioada dificila, dar una din componentele pe care le vom pune in practica, in perioada urmatoare, incepand din vara asta, este o reforma care tine de administratia publica locala.

Premierul a precizat ca nu se va desfiinta nicio localitate in acest moment, intrucat mandatele alesilor locali trebuie duse la capat:

Chiar daca ne-am dori, sa spunem de maine, sa facem asta, oameni care au mandate, care sunt alesi, in general, isi inchid mandatul.

Comunele trebuie sa devina mai eficiente

Bolojan a atras atentia ca peste 60% dintre comunele din Romania nu isi pot acoperi cheltuielile de functionare din veniturile proprii si ca exista o nevoie acuta de eficientizare:

E adevarat ca sunt multe comune, peste 60%, care nu isi pot acoperi cheltuielile personalului cu impozitele si taxele pe care le colecteaza de la cetateni. Dar au posibilitatea sa isi hotarasca numarul de angajati la primarie, suficient de larg este sacoul ca sa-i incapa, au posibilitatea sa isi stabileasca nivelul de salarizare pana la nivelul viceprimarului.

In plus, acesta a criticat numarul excesiv de angajati si de consilieri locali, sustinand necesitatea unei reglementari clare:

Nu trebuie sa ai neaparat doi consilieri personali la un primar. Viceprimarul nu trebuie sa aiba un consilier si putem reduce numarul de consilieri locali.

Reforma bazata pe norme si responsabilitate fiscala

Reforma propusa de guvernul Bolojan vizeaza si stabilirea unor norme clare privind impozitarea si finantarea localitatilor mici:

Pentru aceste localitati trebuie sa stabilim niste norme. Trebuie, ca ne place, ca nu ne place, sa stabilim un nivel al impozitelor pe proprietate care sa permita functionarea partiala din aceste impozite a acestor administratii. Ca oamenii, intr-adevar, sa inteleaga ca in functie de cat platesc ei acolo, ar trebui sa beneficieze proportional si de servicii care sa aiba o legatura cu acest nivel.

Ilie Bolojan isi propune sa implementeze aceasta reforma administrativa cu ajutorul unor grupuri de lucru care vor analiza specificul fiecarui tip de unitate administrativ-teritoriala – municipii, orase si comune – pentru a adapta solutiile la nevoile reale ale comunitatilor.

Concluzie

Declaratiile premierului desemnat Ilie Bolojan contureaza un plan ambitios de reforma care vizeaza atat combaterea clientelismului din companiile de stat, cat si o restructurare profunda a administratiei locale. Cu o abordare pragmatica si directa, guvernul propus urmareste cresterea eficientei, reducerea risipei si apropierea serviciilor publice de nevoile reale ale cetateanului.

Publicitate