Ilie Bolojan a promulgat legile apararii. Una dintre legi permite doborarea dronelor care intra in spatiul aerian al Romaniei

Publicitate

Cele doua legi ale Apararii, privind controlul spatiului aerian national si desfasurarea pe timp de pace de misiuni de aparare in Romania, au fost promulgate de presedintele interimar Ilie Bolojan

Ilie Bolojan a semnat luni, 19 mai, mai multe decrete, printre care:

„Decret pentru promulgarea Legii privind desfasurarea pe timp de pace a misiunilor si operatiunilor militare pe teritoriul statului roman (PL-x 5/03.02.2025);

„Decret pentru promulgarea Legii privind controlul utilizarii spatiului aerian national (PL-x 6/03.02.2025)”,

a informat Administratia Prezidentiala.

Presedintele interimar a promulgat astfel cele doua initiative trimise la CCR de partidele suveraniste din Parlament, dupa ce judecatorii constitutionali au respins sesizarile AUR, SOS si POT.

Proiectele privind doborarea dronelor si misiunile militare pe timp de pace au fost criticate de reprezentantii AUR, S.O.S. Romania si POT, care au sustinut ca sunt anticonstitutionale.

Una dintre cele doua initiative permite doborarea dronelor care intra in spatiul aerian al Romaniei

Trecerea legii opreste principala piedica privind doborarea dronelor rusesti, intrucat Romania nu avea pana acum o lege care sa permita armatei sa treaca la fapte.

Publicitate

De cate ori a fost invadat spatiul aerian al Romaniei

Conform datelor MApN, incepand din data de 5 septembrie 2023, cand au fost identificate primele fragmente de drone si pana la mijlocul lunii ianuarie, pe teritoriul Romaniei au fost identificate 12 situatii, din care 11 in judetul Tulcea.

Potrivit celei de-a doua initiative, structurile desemnate din Armata Romaniei, in functie de necesitatile operationale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, in relatia cu comandantul fortelor armate straine care conduce o operatie militara pe teritoriul statului roman.

Desfasurarea acestor misiuni si operatiuni militare se va realiza in cazul iminentei sau existentei unor actiuni, fapte sau stari de fapt, capacitati, strategii, intentii ori planuri ce pot afecta valorile, interesele si obiectivele nationale de securitate si/sau sunt de natura sa puna in pericol direct sau indirect securitatea nationala, prin afectarea caracterului national, a suveranitatii, independentei, unitatii si integritatii teritoriale, a functionarii normale a institutiilor statului si a unitatilor administrativ-teritoriale, a vietii si integritatii fizice a cetatenilor, prevede actul normativ.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.