Guvernul aproba o noua indemnizatie lunara, incepand din 2025
In cadrul unei sedinte din luna noiembrie 2024, Guvernul Romaniei a adoptat o Ordonanta de Urgenta care va introduce o indemnizatie lunara de solidaritate, destinata persoanelor cu handicap grav, care sunt si pensionari pentru limita de varsta. Aceasta masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2025.
O indemnizatie pentru pensionarii cu handicap grav
Conform purtatorului de cuvant al Guvernului, Mihai Constantin, decizia vizeaza completarea veniturilor celor care au lucrat in conditii de handicap. Astfel, „Guvernul Romaniei a aprobat prin ordonanţa de urgenţa modificarea şi completarea legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, incepand de la data de 1 ianuarie 2025, o indemnizaţie lunara de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat, care au şi calitatea de pensionar pentru limita de varsta.”
Cum se va calcula cuantumul indemnizatiei
Cuantumul indemnizatiei de solidaritate va fi calculat in functie de pensia pentru limita de varsta aflata in plata. Aceasta va fi majorata anual in luna ianuarie, in raport cu procentul de crestere al indicatorului social de referinta (ISR), la care se va adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut. Mihai Constantin a explicat: „Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii şi Solidaritaţii Sociale şi aprobat de guvern in şedinţa de astazi prevede şi acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, pentru persoanele cu handicap grav şi handicap accentuat, care, dupa data de 1 ianuarie 2025, vor dobandi calitatea de pensionar.”
Publicitate
Punctele de sprijin pentru stagiu de cotizare
Pentru persoanele care au lucrat in conditii de handicap vizual grav si handicap grav, se vor acorda puncte de sprijin suplimentare pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat. „Astfel, un punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in condiţii de handicap vizual grav şi handicap grav, 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in condiţii de handicap accentuat”, a detaliat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Administratia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala va gestiona acordarea indemnizatiilor
Aceste prestatii vor fi acordate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe baza informatiilor furnizate de Casa Nationala de Pensii Publice. Mihai Constantin a mentionat, de asemenea, ca „Banii vor fi acordati de catre ANPIS.”
Masuri pentru incluziunea persoanelor cu dizabilitati
Noua reglementare va include si obligatii pentru angajatori, care vor trebui sa dovedeasca ca au solicitat sprijinul organizatiilor reprezentative pentru incadrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati. „Pentru a consolida incluziunea persoanelor cu dizabilitaţi, actul normativ aprobat de guvern instituie obligaţia angajatorilor de a dovedi ca au solicitat sprijinul organizaţiilor reprezentative pentru incadrarea in munca a persoanelor cu dizabilitaţi”, a anuntat Mihai Constantin.
Obiectivele masurilor aprobate
Prin aceste masuri, Guvernul isi propune sa asigure o protectie sociala echitabila pentru persoanele cu dizabilitati, consolidand totodata incluziunea acestora in societate. Veniturile acestora vor fi majorate anual, iar indemnizatia de solidaritate va fi actualizata constant pentru a reflecta cresterile economice.
Publicitate