Este doliu in forbalul romanesc. Eroul de la Sevilla, Helmuth Duckadam, s-a stins din viata la 65 de ani
Lumea fotbalului romanesc este in doliu dupa ce Helmuth Duckadam, fostul mare portar al echipei Steaua Bucuresti, a murit la varsta de 65 de ani. Decesul a avut loc luni, la ora 11:50, la Spitalul Militar din Bucuresti, conform unui anunt facut de un oficial al spitalului.
Printre cei care au transmis un mesaj de condoleante se numara fostul coechipier Marcel Puscas, care a publicat online un mesaj emotionant. De asemenea, Federatia Romana de Fotbal (FRF) a transmis un omagiu pentru cel care a scris istorie in fotbalul romanesc.
Publicitate
Duckadam ramane o figura emblematica, fiind supranumit „Eroul de la Sevilla” datorita performantei sale extraordinare din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986. Portarul a aparat toate cele patru lovituri de la 11 metri, aducand trofeul in vitrina echipei Steaua Bucuresti, in fata unei formatii mult mai bine cotate, FC Barcelona. Acest triumf a marcat cel mai mare succes din istoria fotbalului nostru.
O cariera legendara marcata de momentul Sevilla 1986
Momentul din Sevilla a fost unic pentru fotbalul romanesc, marcand singura data cand o echipa din Romania a cucerit cel mai important trofeu european de club. Duckadam si coechipierii sai au scris istorie intr-o competitie considerata atunci, ca si acum, cea mai prestigioasa din Europa – Liga Campionilor. Performanta lor ramane neintrecuta, fiind o sursa de mandrie nationala.
De-a lungul timpului, Romania a avut echipe valoroase, atat de club, cat si la nivel de nationala. Totusi, succesul din 1986 ramane fara egal. Duckadam, cu interventiile sale miraculoase, a fost protagonistul unei povesti de neuitat, demonstrand curaj si stapanire de sine in fata unei presiuni imense.
Problemele de sanatate care i-au marcat viata
Helmuth Duckadam s-a nascut pe 1 aprilie 1959, in localitatea Semlac, judetul Arad. De-a lungul vietii, fostul portar a fost nevoit sa lupte cu numeroase probleme de sanatate.
Recent, Duckadam a suferit o operatie pe cord deschis, in urma cu doar trei luni, la Spitalul Universitar din Bucuresti. Interventia a avut scopul de a trata o aorta dilatata si de a inlocui o valva, conform Gazetei Sporturilor.
Prima problema medicala majora a fost diagnosticata dupa evolutia remarcabila din finala din 1986, cand un cheag de sange i-a blocat circulatia in brat. In anii care au urmat, Duckadam a trecut prin alte interventii complicate, inclusiv trei operatii la mana (1998, 2009 si 2012) si o interventie la genunchiul stang, in 2004, din cauza acumularii de lichid.
„E greu… Daca ai probleme de sanatate, asa cum am eu, chiar e dificil, dar nu avem ce sa facem. Eu am avut opt operatii grele, complicate. Opt! Nu e atat de placut cand stii asta… In fiecare dimineata iau un pumn de pastile. Nu exagerez! Am 20 de medicamente pe care trebuie sa le iau zilnic. Unele pentru coagularea sangelui, pentru circulatie, pentru tensiune, pentru stomac, unele pe post de pansament gastric”, a povestit Helmut Duckadam in trecut.
O pierdere imensa pentru fotbalul romanesc
Helmuth Duckadam a fost mai mult decat un sportiv de exceptie – a fost un simbol al curajului, al determinarii si al succesului obtinut prin munca si perseverenta. Decesul sau reprezinta o pierdere uriasa pentru intreaga comunitate sportiva. Fotbalul romanesc ramane mai sarac fara Eroul de la Sevilla, dar amintirea performantelor sale va dainui in inimile fanilor si in paginile de aur ale istoriei sportive.