Lumea medicala din Romania este mult mai saraca dupa pierderea subita a unuia dintre cei mai apreciati medici de familie, Dr. Stefan Veliceasa, in varsta de doar 41 de ani. Tragedia s-a produs in timp ce medicul se afla la volanul masinii sale pe una dintre strazile capitalei, lasand in urma o cariera remarcabila si numerosi pacienti care l-au respectat.
Stefan Veliceasa, recunoscut pentru devotamentul si profesionalismul sau, a fost un pilon in cadrul Clinicii Sfanta Maria din Bucuresti, unde si-a desfasurat activitatea pana in ultimele clipe ale vietii. Pe langa competentele sale medicale, Dr. Veliceasa a fost un luptator neobosit in prima linie in timpul pandemiei de COVID-19, contribuind semnificativ la gestionarea crizei sanitare.
Cauza tragicului eveniment
Moartea neasteptata a fost un soc pentru toti cei care il cunosteau, mai ales ca nu erau cunoscute probleme medicale preexistente. Conform unei paciente si prietene apropiate a medicului, cauza decesului a fost un accident vascular cerebral (AVC) survenit in timp ce acesta conducea. Aceasta dezvaluire aduce in discutie riscurile ascunse ale bolilor cardiovasculare, chiar si in randul profesionistilor medicali.
Publicitate
„Am inteles ca sambata ar fi facut un AVC, in timp ce conducea masina proprie in Bucuresti. Nu stiam sa aiba nicio problema de sanatate. Nu am reusit sa iau legatura cu familia lui, nici macar cu mama lui.
Mama lui suferea de mult timp de o boala incurabila. El a fost cel care a tinut-o in viata in ultimii ani. Trecand prin trei infectarii cu Covid si pe fond de citostatice si alte probleme de sanatate a fost foarte greu.
A fost un profesionist un om cu pregatire extraordinara. A fost un om dedicat profesiei lui si un om care s-a implicat in stiinta medicala”, a spus Ramona Lazuran.
Mesaje de condoleante si omagii
Vestea tragica a intristat nu doar familia si prietenii, ci si intreaga comunitate medicala si pacientii care l-au cunoscut si l-au respectat pe Dr. Veliceasa. Pe retelele de socializare au inceput sa apara numeroase mesaje de condoleante si omagii, reflectand impactul profund pe care l-a avut medicul asupra celor din jur.
Stefan Veliceasa nu a fost doar un medic dedicat, ci si un om de o calitate umana rar intalnita. Pacientii sai isi amintesc de el nu doar ca de un doctor, ci ca de un adevarat prieten care a tratat fiecare caz cu maxima seriozitate si empatie. Contributia sa la combaterea pandemiei a lasat o amprenta durabila, demonstrand angajamentul sau fata de binele comunitatii.
„Stefan Veliceasa ne-ai redus la tacere… Ai salvat atat de multi oameni in pandemia de CoVid si nu numai, ti-ai salvat mama de atatea ori, iar pe tine n -ai putut. Asa erai tu, DOAR pentru ceilalti.
Un DOCTOR extraordinar si un prieten pe care l-am iubit enorm … Atat de devreme om perfect … Dumnezeu sa te ierte si sa te aseze cu cei drepti.”
Simptome AVC
Accidentul vascular cerebral reprezinta un eveniment acut datorat intreruperii fluxului sangvin la nivelul creierului prin obstructia sau ruperea unei artere cerebrale. La nivel mondial, accidentul cerebral vascular reprezinta a doua cauza de mortalitate si a treia cauza de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.
Ce este accidentul vascular cerebral?
Accidentul vascular cerebral reprezinta un eveniment acut datorat intreruperii fluxului sangvin la nivelul creierului prin obstructia sau ruperea unei artere cerebrale. La nivel mondial, accidentul cerebral vascular reprezinta a doua cauza de mortalitate si a treia cauza de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.
Care sunt simptomele accidentului vascular cerebral?
Cele mai frecvent intalnite simptome ale accidentului cerebral vascular sunt reprezentate de catre:
Cefalee brusca;
Ameteala;
Tulburari de echilibru si de coordonare a miscarilor;
Dificultati de vorbire;
Confuzie;
Asimetrie faciala datorata paraliziei muschilor faciali;
Paralizia membrelor de aceeasi parte a corpului;
Slabiciune musculara, parestezii;
Tulburari de vedere (vedere dubla);
Pierderea starii de constienta;
Coma.
Complicatiile accidentelor vasculare cerebrale pot surveni pe termen scurt sau lung si depind de localizarea arterei afectate si perioada de timp dupa care se realizeaza reperfuzia teritoriului ischemiat (reluarea fluxului sangvin cu reoxigenarea tesutului nervos). Principalele sechele ale avc ischemic si hemoragic sunt reprezentate de:
Paralizii la nivelul diferitelor grupe musculare ale fetei si/sau ale membrelor de aceeasi parte a corpului;
Dificultati de vorbire, masticatie si deglutitie;
Afazie (dificultati de intelegere/exprimare a informatiilor) in diferite grade, tulburari cognitive;
Tulburari psihice (depresie, dementa), labilitate emotionala, aplatizare afectiva, tulburari de somn, stare de anxietate.