Doliu in lumea filmului romanesc. A murit celebrul actor Constantin Codrescu. Anuntul a fost facut de Toma Enache, pe reteaua de socializare.
”S-a inaltat la cer Constantin Codrescu.
Un actor urias, cu care am avut onoarea si bucuria sa lucrez si sa colaborez in aceasta vara la filmul – „ENESCU, geniul si printesa”.
Publicitate
Dumnezeu sa il odihneasca!
Condoleante familiei!”, a scris noaptea trecuta actorul Toma Enache pe Facebook.
Cine a fost Constantin Codrescu
In 1951 a absolvit Institutul de teatru din Bucuresti. Intre 1976 – 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Targu-Mures. Constantin Codrescu este cetatean de onoare al acestui municipiu.
Importanta activitate teatrala si multiple aparitii la televiziune cu precadere pana in 1989. Colaborator permanent al redactiei Teatru la Radio Romania, timp de 45 de ani. Un rol principal de referinta: GHITA, din „LA MOARA CU NOROC” (dupa nuvela omonima a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu.
1976 – 1989. Activitate didactica universitara la Institutul de Teatru din Targu Mures unde a participat la infiintarea sectiei romane, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Braila si al Teatrului din Sfantu Gheorghe (judetul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului romanesc.
Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii Spiru Haret. In ambele pozitii colaboreaza indeaproape cu Vlad Radescu, prietenie profesionala care a debutat la Targu Mures in 1978 cu spectacolul de teatru „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash si a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) si Aliosa Karamazov (V. Radescu) din „Fratii Karamazov” dupa F.M. Dostoievski, premiera regizata in 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu.
A mai montat ca regizor multe spectacole in teatrele din tara (dupa plecarea de la Teatrul Mic din 1976, in timpul directoratului lui Dinu Sararu), evitand astfel scenele bucurestene.
In 2008, ca actor de teatru, colaboreaza cu Teatrul G. Ciprian din Buzau, unde interpreteaza rolul principal din „Inima de boxer”, alaturi de mult mai tanarul Dan Bordeianu, spectacol in regia lui Mihai Manolescu.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice”.
A primit totodata Premiul UNITER pentru intreaga activitate.
In 2022 a fost distins cu Ordinul national „Steaua Romaniei”, in grad de Cavaler, acordat de Presedintele Romaniei la propunerea Ministerului Culturii.