Cum se calculeaza concediul medical si cum se plateste

Atunci cand ne confruntam cu o problema de sanatate, prioritatea principala ar trebui sa fie recuperarea eficienta, astfel incat sa ne putem relua activitatile profesionale si sociale cat mai curand posibil. Cu toate acestea, de multe ori atentia se indreapta catre aspectele financiare, iar ingrijorarea ca boala va afecta stabilitatea economica devine majora. Din acest motiv, este esential sa ne cunoastem drepturile, inclusiv modul de obtinere a concediului medical si a indemnizatiei aferente.

Calculul indemnizatiei pentru concediul medical

Cand beneficiem de concediu medical, este important sa intelegem cum se va calcula indemnizatia pe care o vom primi in aceasta perioada, in care salariul nu mai este platit. Exista cazuri in care afectiunile sunt acoperite integral din punct de vedere financiar, dar si situatii in care indemnizatia este mai mica decat salariul obisnuit.

Valoarea indemnizatiei se determina prin calcularea unei medii zilnice, care reprezinta raportul dintre veniturile brute realizate in ultimele sase luni si numarul de zile pentru care s-a platit contributia la asigurarile sociale.

Publicitate

Trebuie insa respectata limita maxima de 12 salarii minime brute, in conditiile in care salariul minim brut pe economie este de 3.000 lei. Astfel, pentru venituri lunare brute mai mari de 36.000 lei, indemnizatia va fi plafonata la acest nivel.

Pentru a intelege mai bine procesul de calcul, sa luam ca exemplu un concediu medical cu cod 01 (boala obisnuita):

Formula de calcul:

Baza de calcul (BZC) = Venituri brute din ultimele 6 luni / Total zile lucrate in ultimele 6 luni

Presupunem ca un angajat a lucrat toate cele 6 luni anterioare si a obtinut urmatoarele venituri:

Perioada          Zile lucrate        Venit brut (RON)

Ianuarie 2023         20                    5000

Decembrie 2022     20                 5000

Noiembrie 2022     21                   5000

Octombrie 2022      22                 5000

Septembrie 2022    22                 5000

August 2022          22                           5000

Total 127 30000

Media zilnica a indemnizatiei va fi:

30000 RON / 127 zile = 236,22 RON

Pentru un concediu medical cod 01, procentul de plata este de 75%, deci indemnizatia bruta va fi:

Indemnizatie bruta = 20 zile lucratoare × 236,22 RON × 75% = 3543 RON

Din aceasta suma se vor retine contributiile la asigurarile sociale (CAS) de 25% si impozitul pe venit de 10%, fara retinerea contributiei pentru asigurari sociale de sanatate (CASS).

Stagiul de cotizare incomplet

Daca angajatul nu a lucrat in fiecare din ultimele 6 luni, stagiul de cotizare poate fi completat cu perioade asimilate, precum absolvirea unei institutii de invatamant superior acreditata, pentru care se ia in calcul salariul minim brut pe economie. De asemenea, stagiul poate fi completat cu alte drepturi, cum ar fi indemnizatia pentru cresterea copilului.

Daca stagiul de cotizare este mai mic de o luna, se ia in calcul venitul din prima luna de activitate lucrata integral.

Cine plateste indemnizatia pentru concediu medical?

Indemnizatia este platita din fondul de salarii al angajatorului si din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), astfel:

Primele 5 zile lucratoare sunt suportate de angajator.

Din ziua a 6-a, indemnizatia este platita din FNUASS pana la finalul concediului.

Daca angajatul este in perioada de proba, aceasta se suspenda pe durata concediului medical si se reia ulterior. In cazul unui contract pe perioada determinata, daca acesta expira in timpul concediului, plata indemnizatiei revine Casei Teritoriale pentru Asigurari de Sanatate.

De asemenea, nicio persoana nu poate fi concediata in timpul unui concediu medical, cu exceptia cazurilor de faliment sau reorganizare judiciara a angajatorului, caz in care plata indemnizatiei este preluata de Casa Teritoriala.

Concluzie

Angajatorul are obligatia de a primi si de a procesa certificatele medicale, asigurand plata indemnizatiei conform legii. Acest drept este garantat pentru toti salariatii si contribuie la protejarea echilibrului financiar in perioadele de incapacitate temporara de munca.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.