Cod Rosu pentru Romania!? Vin inundatiile ce au facut ravagii in Ungaria.

Publicitate

Viitura de pe Dunare ameninta Romania: Raed Arafat trage un semnal de alarma

Viitura de pe Dunare, care a provocat deja pagube semnificative in Ungaria, se apropie de Romania. Autoritatile sunt in alerta maxima, iar Raed Arafat a avertizat ca fiecare judet va trebui sa mobilizeze tot personalul in cazul in care se atinge nivelul de alerta 4.

Masuri impotriva riscurilor cauzate de precipitatii

Raed Arafat a anuntat masuri urgente pentru a gestiona riscurile cauzate de ploile abundente prognozate pentru zilele urmatoare. Aceste precipitatii vor afecta majoritatea regiunilor, iar autoritatile se mobilizeaza deja pentru a preveni situatii de urgenta.

Publicitate

„Nu pot sa va dau un numar de localitati care vor fi afectate. Zonele cu potential de risc sunt zone unde sunt vaile inguste si pot aparea torenti in urma unor ploi-fulger.

Primele probleme care ar putea aparea daca debitul ajunge la 13.500mc/secunda. Este o diferenta mare fata de ceea ce asteptam”, a spus Sorin Lucaci, director la Administratia Nationala „Apele Romane”.

Riscurile generate de debitul Dunarii

Sorin Lucaci, director al Administratiei Nationale „Apele Romane”, a oferit detalii despre situatia actuala a Dunarii.

„Legat de speculatiile aparute astazi referitoare la debitele Dunarii si viiturile din aceasta perioada, s-a discutat despre un debit de 15.000 m³ pe secunda. Cu siguranta, acest debit nu va exista in acest moment. Realitatea este ca, astazi, la intrarea in tara, Dunarea are un debit de 6.800 m³ pe secunda.

Varful viiturii se va atinge in perioada 2-3 octombrie si va fi de aproximativ 7.500 m³, care, cumulat cu ploile si cantitatile aduse din bazinele hidrografice ale raurilor Jiu, Olt, Arges si Buzau, undeva la 2.000 m³, vor face ca debitul total al Dunarii sa ajunga la aproximativ 9.500 m³ pe secunda, nicidecum la 15.000 m³, cum s-a tot vehiculat“, a punctat Sorin Lucaci in cadrul conferintei de presa.

„Aceasta valoare de 9.500 m³ pe secunda este gestionabila de catre Apele Romane. Pana la un debit de 10.000 m³ pe secunda, nu se atinge nivelul digurilor“

— Sorin Lucaci, director ANAR

Identificarea persoanelor cu risc

Autoritatile locale au primit instructiuni clare sa identifice persoanele aflate in situatii de risc, informatii ce trebuie comunicate catre ISU, Politie si Jandarmerie. Arafat a subliniat ca autoritatile au avut suficient timp sa colecteze aceste date.

„Autoritatile locale trebuie sa identifice persoanele cu risc. Aceste date trebuie detinute de dansii, trebuie comunicate ISU, Politiei si Jandarmeriei. Acest lucru au avut timp sa-l faca. Asteptam rapoartele cu persoanele cu risc si cu dizabilitati.

Avand in vedere informatiile noi, noi ne uitam la ploile care o sa vina. De mobilizat forte preventiv, acest lucru o sa-l facem. Fiecare judet, daca se ajunge la nivel de alerta 4, aduce tot personalul la lucru.

Este vorba de nowcasting, nu ti da foarte mult timp la dispozitie. Depinde cand se sesizeaza codul, atunci dam mesajul RO-Alert”, a adaugat si Raed Arafat, seful DSU.

Prognoza meteo si avertizarile de cod galben si portocaliu

Elena Mateescu, sefa ANM, a anuntat emiterea unor avertizari de cod galben si portocaliu pentru regiunile Oltenia si Muntenia. Daca datele meteo indica o probabilitate crescuta de fenomene extreme, va fi emis si un cod rosu.

„Vom emite o avertizare de tip galben si portocaliu in Oltenia si Muntenia. Daca datele arata o probabilitate mare, vom emite cod rosu pentru a oferi timp autoritatilor sa intervina.”
— Elena Mateescu, sefa ANM

Reuniunea de urgenta convocata de premier

Premierul Marcel Ciolacu a convocat o sedinta de urgenta la Palatul Victoria pe 26 septembrie pentru a discuta masurile necesare in fata cresterii debitului Dunarii. Prognoza INHGA avertizeaza ca debitul Dunarii la intrarea in tara ar putea atinge valori alarmante, mult peste media lunilor septembrie si octombrie.

Masuri suplimentare pentru gestionarea situatiei

Sorin Lucaci a discutat despre masurile luate pentru a face fata viiturii de pe Dunare. El a precizat ca, desi debitul a fost vehiculat la 15.000 m³/secunda, estimarile actuale indica un nivel mult mai mic, de aproximativ 9.500 m³/secunda, gestionabil de autoritatile romane.

„Aceasta valoare de 9.500 m³ pe secunda este gestionabila de catre Apele Romane. Pana la un debit de 10.000 m³ pe secunda, nu se atinge nivelul digurilor.”— Sorin Lucaci, director ANAR

Pregatiri suplimentare pentru protejarea comunitatilor

Lucaci a mentionat ca starea de permanenta a fost instituita in administratiile bazinale afectate. Personalul tehnic este pregatit sa supravegheze constant lucrarile de aparare, iar utilajele sunt pregatite pentru a interveni in caz de urgenta.

„Am solicitat si administratiilor din zonele limitrofe sa fie pregatite pentru a reloca utilaje, daca este necesar.”
— Sorin Lucaci

Autoritatile raman vigilente, iar masurile sunt in curs de implementare pentru a minimiza impactul viiturii asupra comunitatilor.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.