Alegerile prezidentiale din 2024 aduc in prim-plan un nume surpriza: Calin Georgescu, un candidat independent care, conform rezultatelor partiale furnizate de BEC, s-a clasat pe primul loc.
Campania atipica a unui independent
Un factor determinant in ascensiunea lui Calin Georgescu a fost campania sa intensa desfasurata pe TikTok, o platforma neconventionala pentru politica romaneasca. Clipurile sale, unele devenite virale, au atras un public tanar si divers. Totusi, BEC a dispus eliminarea acestora, invocand lipsa respectarii codului electoral.
Cine este Calin Georgescu?
Educatie si specializare
Publicitate
Nascut pe 26 martie 1962, in Bucuresti, Georgescu a absolvit Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, cu specializarea in Imbunatatiri Funciare, si a obtinut un doctorat in Pedologie. De asemenea, a urmat programul postuniversitar „Securitate si Aparare Nationala – Geopolitica si Geostrategie” la Colegiul National de Aparare „Carol I”.
Cariera profesionala
Georgescu si-a inceput cariera in domeniul specializarii sale, dar a intrat rapid in structurile administrative:
1991: Consilier al ministrului Mediului, Marcian Bleahu.
1997-1998: Secretar general in Ministerul Mediului.
2000-2011: Director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare
Durabila, unde a coordonat elaborarea strategiilor nationale de dezvoltare durabila (1999, 2008).
2004-2005: Director in Ministerul Afacerilor Externe.
2006-2012: Director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare.
Relatia cu AUR si propunerile pentru functia de premier
Propuneri si colaborari
Dupa alegerile din 2020, AUR l-a propus pe Georgescu pentru functia de premier, datorita expertizei sale in dezvoltare durabila. In timpul crizei politice din 2021, provocata de caderea guvernului Citu, el a fost din nou nominalizat.
Ruptura de AUR
La inceputul anului 2022, relatia sa cu AUR s-a deteriorat in urma unor declaratii controversate. Intr-un interviu acordat pe 31 ianuarie 2022, Georgescu i-a inclus pe Corneliu Zelea Codreanu si Ion Antonescu in lista „eroilor” romanilor, generand un val de reactii negative.
„Neamul romanesc (…) a trait prin Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Horia, Avram Iancu, Kogalniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, maresalul Ion Antonescu si multi, multi alti eroi”, a declarat el.
Aceste afirmatii au atras deschiderea unui dosar penal, conform OUG 31/2002, care interzice promovarea cultului unor persoane implicate in genocid, crime impotriva umanitatii sau crime de razboi.
George Simion, liderul AUR, a cerut public clarificari, amenintand cu ruperea colaborarii:
„Daca nu-si clarifica ideologia si nu se delimiteaza clar de orice miscare din trecut, trebuie sa plece”.
In urma acestor tensiuni, Georgescu s-a indepartat de partidul care il propusese de doua ori pentru functia de premier.
Declaratii anti-NATO si controverse legate de politica externa
Calin Georgescu a fost un critic vehement al apartenentei Romaniei la NATO, sustinand ca aceasta nu aduce beneficii reale tarii:
„Scutul Deveselu este o rusine diplomatica. (…) Ne-a tras intr-un conflict de care nu aveam nevoie”.
„NATO nu ne va apara in cazul unui atac al Rusiei”.
Aceste declaratii au fost aspru criticate si au contribuit la imaginea sa de politician controversat.
Viata personala
Calin Georgescu este casatorit cu Cristela Georgescu, o cunoscuta promotoare a sanatatii naturale. Pe site-ul sau personal, aceasta se descrie ca fiind „autor si educator naturopat, cu peste 20 de ani de experienta in domeniul nutritiei integrative, apifitoterapiei si detoxifierii regenerative”. Cei doi au impreuna un copil.
Concluzie
Calin Georgescu este un personaj complex al scenei politice din 2024, cu o cariera diversa, o campanie inovatoare si o serie de controverse care ii definesc imaginea publica. Ascensiunea sa in sondaje, in pofida criticilor si obstacolelor, il plaseaza ca un candidat puternic in cursa pentru alegerile prezidentiale. Ramane de vazut daca acesta va reusi sa capitalizeze sprijinul publicului in turul final.