Iata ce trebuie sa faci in saptamana dinaintea Floriilor, una dintre cele mai importante perioade din Postul Pastelui. Conform traditiei, cei care respecta cele 6 zile binecuvantate, traindu-le cu credinta, smerenie si curatie sufleteasca, vor beneficia de noroc, sanatate si protectie divina pe tot parcursul anului.
Miercurea Neagra din Saptamana Floriilor: O Zi Plina de Semnificatie Spirituala
Miercurea Neagra din Saptamana Floriilor reprezinta una dintre cele mai incarcate zile spirituale din calendarul popular romanesc. Aceasta este o zi despre care batranii spun ca iti arata cine esti cu adevarat. Tot ce ai adunat in suflet, fie ca este bine sau rau, iese la suprafata. Este o zi care separa lumina de intuneric, si credinta de necredinta. „Cine o tine cum trebuie va simti un soi de eliberare sufleteasca greu de descris.”
Miercurea Neagra din Saptamana Floriilor: Ziua care iti arata ce suflet porti
Miercurea Neagra este denumirea populara a zilei de miercuri din Saptamana a sasea a Postului Mare. Aceasta zi precede Duminica Floriilor si este considerata o rascruce intre pacat si iertare. „Denumirea de «neagra» vine din credinta ca, in aceasta zi, sufletul fiecarui om este pus in cumpana.”
Publicitate
Se spune ca, in aceasta zi, Dumnezeu trimite semne fiecarei persoane. Daca le observi, ai timp sa te indrepti. Daca le ignori, vei purta povara acestora pana in Vinerea Mare. Unii batrani povestesc ca „Miercurea Neagra e ca o oglinda. Ce vezi in ea, aia porti in suflet.”
Nu este o zi de sarbatoare vesela, ci una de meditatie, post si curatare a inimii. In trecut, in aceasta zi, nu se rostea niciun cuvant rau, nu se lucra si nu se asculta muzica. Se spunea ca „daca gresesti in aceasta zi, vei simti pe pielea ta greutatea unei fapte neiertate.”
Miercuri – Rugaciune si liniste
Este o zi dedicata introspectiei, meditatiei si rugaciunii. Cei care pot, ar trebui sa mearga la biserica, iar seara sa aprinda o lumanare acasa si sa rosteasca o rugaciune pentru linistea familiei. In aceasta zi, se tine post, chiar mai strict decat de obicei.
Traditii, superstitii si gesturi de protectie: Ce faceau batranii in aceasta zi grea
In satele vechi, batranii tineau post negru in Miercurea Neagra. Nici apa nu gustau pana la apusul soarelui. Se spunea ca acest gest „curata pacatele vechi.”
Femeile nu aveau voie sa spele, sa coase sau sa bata covoare. Era o zi a linistii. Barbatii nu intrau in grajduri si nu taiau lemne. Se spunea ca „daca tulburi pamantul in Miercurea Neagra, vei tulbura pacea mortilor din familie.”
Un obicei straniu era „rugaciunea in trei pasi,” rostita in tacere, descult, in curte. Batranii spuneau ca „daca ai gresit in viata, pamantul iti va da un semn. Un spin, o piatra, o tresarire.”
Oamenii aprindeau o lumanare in casa si rosteau o rugaciune de iertare. Multi recitau „Tatal Nostru” de 40 de ori. Daca simteau ca obosesc, continuau a doua zi.