Cat orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale? Secretul gospodinelor pentru sarmale reusite
Unul dintre secretele pentru a obtine sarmale gustoase si bine legate este proportia corecta de orez si carne. Daca pui prea mult orez, sarmalele devin prea moi, iar daca pui prea putin, pot iesi prea tari. Iata care este echilibrul perfect intre orez si carne si cum poti sa pregatesti cele mai bune sarmale traditionale.
Proportia ideala de orez la 1 kg de carne pentru sarmale
Pentru 1 kg de carne tocata (de porc sau amestec cu vita), se folosesc aproximativ 100 g de orez, adica „regula celor 10%”. Daca faci o cantitate mai mare, proportia ramane aceeasi: la 2 kg de carne, adaugi 200 g de orez, la 3 kg de carne – 300 g de orez si asa mai departe. Aceasta regula este esentiala pentru a te asigura ca sarmalele au consistenta perfecta.
Publicitate
Ingrediente pentru sarmale traditionale romanesti
Pentru o reteta clasica de sarmale, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
1 kg carne tocata (de porc sau amestec porc-vita)
100 g orez
3-4 kg varza murata (in functie de preferinta ta pentru cantitatea de varza folosita)
2 cepe mari
Ulei pentru prajit
Costita afumata (optional, pentru un plus de savoare)
3-4 linguri de bulion
Frunze de dafin
Cimbru si marar uscat
Sare si piper dupa gust
Pasi pentru prepararea sarmalelor traditionale
1. Pregatirea verzei murate
Incepe prin a curata varza de frunzele exterioare si de cotor. Alege frunzele mari si intregi, care sa fie potrivite pentru infasurarea sarmalelor. Daca varza este prea acra sau prea sarata, clateste-o in mai multe ape. Bunele gospodine recomanda utilizarea apei caldute pentru a diminua intensitatea gustului acru.
2. Calirea cepei si orezului
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei la foc mic, pana devine sticloasa. Dupa aceea, se adauga orezul, spalat bine in prealabil. Se lasa la calit pentru inca doua minute, avand grija sa amesteci constant, pentru a evita lipirea.
3. Pregatirea umpluturii
Carnea tocata se pune intr-un bol mare, apoi se adauga ceapa si orezul calite, putin piper, cimbru si marar. Un mic secret folosit de gospodine este adaugarea unei cesti de apa rece in compozitia de carne. Aceasta ajuta la fragezirea carnii, oferindu-i o textura mai suculenta.
4. Impachetarea si fierberea sarmalelor
Frunzele de varza se taie in bucati potrivite si se umplu cu amestecul de carne. Sarmalele se asaza intr-o cratita mare, peste un strat de varza tocata si, la final, se adauga bulionul, frunze de dafin si putina apa. Sarmalele se fierb la foc mic, timp de cateva ore, pentru a se intrepatrunde aromele.
Cu aceste proportii si tehnici corecte, vei reusi sa prepari sarmale delicioase, exact ca cele din retetele traditionale ale gospodinelor iscusite.