Victor Ponta si Calin Georgescu cer boicotarea supermarketurilor
Calin Georgescu propune boicotarea supermarketurilor, dupa modelul Croatiei
Calin Georgescu vine cu o propunere inspirata din modelul croat, sugerand ca romanii ar trebui sa boicoteze supermarketurile, avand in vedere preturile ridicate ale produselor de la raft.
Publicitate
Boicotul supermarketurilor: un model croat pentru Romania?
In Croatia, vanzarile retailerilor au scazut timp de doua saptamani consecutiv, in urma apelurilor la boicot, un protest impotriva cresterii preturilor. Aceasta initiativa a demonstrat ca solidaritatea consumatorilor poate influenta politica preturilor.
In acest context, Calin Georgescu propune ca si romanii sa adopte o strategie similara. Potrivit acestuia, o astfel de masura ar putea sprijini economia locala si ar atrage atentia asupra costurilor exagerate practicate de marile lanturi comerciale.
Un apel la solidaritate economica
Calin Georgescu sugereaza ca romanii sa evite cumparaturile din supermarketuri intr-o anumita zi, precum 10 februarie, si sa achizitioneze produse direct de la micii producatori autohtoni. El considera ca acest gest ar putea sprijini fermierii locali si ar putea contracara cresterea artificiala a preturilor.
„Sunt niste preturi uriase: 11-12 lei laptele… Painea… Croatii fac foarte bine! De ce nu incurajam productia locala!? Da, sa fie supermarketuri, dar sa ia de la producatorii locali”, a declarat Georgescu in cadrul unei interventii televizate.
Victor Ponta: „Noi putem produce mai multe alimente decat importam”
Fostul premier Victor Ponta atrage atentia asupra necesitatii de a sprijini productia interna si de a reduce dependenta de importuri. Acesta sustine ca Romania are potentialul de a deveni independenta din punct de vedere alimentar, asa cum era in 2014.
„Pentru mine cel mai important lucru e ca Romania sa redevina cum era in 2014, adica independenta alimentar. Noi putem produce mai multe alimente decat importam, mai bune, putem sa cumparam produse romanesti. Pot sa militez pentru acest proiect si sper ca Parlamentul, Guvernul si cei care decid sa ma ajute in acest proiect.
Eu sustin si o solutie, protestul este bun, dar protestul fara solutii nu are finalitate. In 2014-2015 Romania producea mai multe alimente decat consuma, exporturile noastre erau mai mari decat importurile, romanii incepusera sa gaseasca in supermarketuri si sa cumpere produse romanesti. In ultimii ani, producatorii romani au o viata din ce in ce mai grea, iar oamenii se duc in supermarket si vad la un produs romanesc zece sau douazeci din import. Exista o politica pe care trebuie sa o aplicam ca sa schimbam acest lucru.
Guvernul are niste instrumente si cred ca aceste instrumente tin in primul rand de a ajuta productia interna, dupa care de a folosi aceste instrumente ca supermarketul sa aiba produse romanesti. Daca noi nu mai producem, nu poti sa spui sa lasi rafturile goale”, a declarat Ponta la Romania TV.
Ce masuri ar putea lua Guvernul?
Victor Ponta considera ca Guvernul are la dispozitie instrumentele necesare pentru a sprijini productia interna si pentru a impune un echilibru intre produsele locale si cele de import. Printre masurile propuse se numara:
Subventii si sprijin financiar pentru fermieri si producatori romani;
Reglementari care sa impuna un procent minim de produse autohtone pe rafturile supermarketurilor;
Stimulente pentru consumatorii care aleg sa cumpere produse romanesti.
„Daca noi nu mai producem, nu putem sa cerem ca rafturile supermarketurilor sa fie pline de produse romanesti. Trebuie sa existe o politica coerenta in acest sens”, a punctat fostul premier.
Concluzie
Apelurile la sprijinirea productiei interne si la boicotarea supermarketurilor in anumite zile pot deveni un semnal puternic pentru autoritati si comercianti. Cresterea accesului la produse romanesti si echilibrarea pietei ar putea reprezenta un pas important catre independenta alimentara a Romaniei.