Calendar ortodox 6 noiembrie 2024. In aceasta zi este praznuit Sfantul facator de minuni. Rugaciunea catre acest sfant nu a ramas niciodata fara raspuns.

Pe 6 noiembrie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Pavel Marturisitorul, fost patriarh al Tesalonicului, cunoscut pentru credinta sa neclintita in Hristos. Acesta a fost binecuvantat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni, iar rugaciunile adresate lui au adus intotdeauna alinare si ajutor celor care au avut nevoie.

Cine isi serbeaza onomastica de Sfantul Pavel Marturisitorul?

In aceasta zi de sarbatoare, cei care poarta numele de Pavel, Paul, Paula, Paulina sau Poliana isi celebreaza onomastica. Aceste nume, inspirate de Sfantul Pavel, sunt frecvente si apreciate in cultura noastra, reamintind de virtutile si puterea credintei acestui sfant.

Povestea Sfantului Pavel Marturisitorul

Sfantul Pavel Marturisitorul s-a nascut in Tesalonic si a fost secretar si diacon al Sfantului Alexandru. Pe patul de moarte, patriarhul Alexandru l-a desemnat pe Pavel drept succesorul sau, descriindu-l ca fiind „barbat dumnezeiesc si intelept, puternic sa va invete adevarul”. Astfel, Pavel a devenit patriarh al Constantinopolului, insa a intampinat o puternica opozitie din partea ereticilor arieni si a imparatului arian Constantiu.

Publicitate

Exilul si sacrificiul pentru credinta

Neacceptat de eretici si imparat, Sfantul Pavel a fost fortat sa paraseasca scaunul patriarhal si s-a refugiat la Roma. Acolo, a gasit sprijin in imparatul Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu, care a cerut ca Pavel sa fie reinstalat in functie. Totusi, dupa moartea lui Constantin, Sfantul Pavel a fost exilat din nou, de aceasta data in Armenia. In timp ce oficia Sfanta Liturghie, el a fost martirizat, fiind sugrumat de arieni cu propriul sau omofor.

Cinstirea moastelor Sfantului Pavel in istorie

Pentru a indrepta nedreptatile comise impotriva lui, in timpul domniei imparatului Teodosie, moastele Sfantului Pavel Marturisitorul au fost aduse la Constantinopol, simbolizand respectul si evlavia credinciosilor fata de cel care a aparat credinta ortodoxa. In anul 1236, acestea au fost mutate la Venetia, continuand sa fie un simbol al credintei si al jertfei supreme.

Rugaciune catre Sfantul Pavel Marturisitorul

Pentru marturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a aratat ravnitor intre preoţi. Striga impreuna cu tine şi Abel catre Domnul şi sangele cel drept al lui Zaharia. Parinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.

Luminand pe pamant, ca o stea din cer luminatoare luminezi acum Biserica cea a toata lumea, pentru care şi patimind, sufletul tau, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lamurit striga sangele tau catre Domnul. Amin!

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.