Pe 12 iunie, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare, protector in toate nevoile. In aceasta zi, este recomandat sa rostesti rugaciuni catre acest mare sfant, care te scapa de necazuri si ispite.
Calendar ortodox 12 iunie 2024. Cine a fost Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare
Sfantul Cuvios Onufrie a trait in jurul anilor 350-400, in desertul Egiptului. Dupa botez, tanarul Onufrie a fost dus de tatal sau la o manastire, unde a fost crescut in dragoste de Dumnezeu. Mai tarziu, Onufrie a parasit manastirea si s-a retras in desert, ajungand la un batran sihastru care i-a invatat viata de pustnic. Dupa cateva zile, batranul l-a condus la o pestera, spunandu-i ca acela este locul unde trebuie sa traiasca in nevointa. Batranul il vizita doar o data pe an. Dupa ce batranul a trecut la cele vesnice, Onufrie nu a mai avut contact cu niciun alt om.
Sfantul Onufrie a trait in asceza timp de 70 de ani, luptandu-se constant cu demonii si slabiciunile firii. Cand inima sa s-a desavarsit in iubirea pentru Dumnezeu, un inger al Domnului a inceput sa-i aduca paine. In plus, langa chilia sa a crescut un palmier care rodea curmale si a izvorat un fir de apa dulce, din care isi potolea setea, conform crestinortodox.ro.
Publicitate
La un moment dat, la pestera sa a ajuns Cuviosul Pafnutie cel Mare. Intrebat de Pafnutie cum s-a impartasit in toti acesti ani petrecuti in pustie, Cuviosul Onufrie a raspuns ca, in fiecare duminica, un inger al Domnului ii aducea Trupul si Sangele Domnului. Cei doi au petrecut toata noaptea in rugaciune, iar in zorii zilei, batranul Onufrie i-a dezvaluit Sfantului Pafnutie ca Dumnezeu l-a calauzit pana la pestera sa pentru a-i ingropa trupul, caci venise timpul sa treaca la cele vesnice.
Cuviosul Onufrie s-a intins pe pamant si a murit. Mormantul sau a fost sapat de doi lei, iar Onufrie a fost inmormantat cu mare cinste.
Rugaciunea catre Sfantul Cuvios Onufrie, aducatorul de lauri
O, Cuvioase Parinte Onufrie, vas ales al Domnului, iubitor de viata duhovniceasca, aprinzandu-te cu dumnezeiasca ravna, ai urmat indemnul Mantuitorului: „Cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie“; ai lasat rudeniile, patria si dregatoria cea lumeasca, venind in tara Moldovei. Vrednic lucru este sa te cinstim, Cuvioase Parinte, si sa te rugam: da-ne rabdarea ta, Sfinte.
Da-ne curajul si vointa ta; credinta si iubirea ta catre Dumnezeu. Ajuta-ne sa dobandim smerenia, pacea si lumina inimii tale curate. Pe tine, cel care vietuiesti impreuna cu ingerii, te rugam, cu lacrimi si cu umilinta, izbaveste-ne, prin sfintele tale rugaciuni, de multimea ispitelor si a necazurilor, de poftele cele vatamatoare ale trupului si de gandurile rele care se abat asupra noastra.
Tu, care umpli de lumina pe cei credinciosi, sadeste in noi, cu rugaciunile tale, temelia statorniciei in credinta si a sfinteniei vietii. Ajuta-ne cu rugaciunile tale sa vietuim, oriunde, ca fratii intru Hristos si sa cautam sfintirea sufletelor noastre pustiite de pacate. Cel ce ai fost mult nevoitor si mult rugator, ajuta pe cei ce se nevoiesc in implinirea poruncilor lui Hristos in manastire sau in lume, spre slava Preasfintei Treimi si mantuirea sufletelor. Amin.