Calendar ortodox 11 decembrie 2024: Sfintii Daniil Stalpnicul si Luca Stalpnicul
Anual, pe 11 decembrie, Biserica Ortodoxa impartaseste bucuria praznuirii Sfintilor Daniil Stalpnicul si Luca Stalpnicul. Acestia sunt cunoscuti ca mari facatori de minuni, ajutandu-i neconditionat pe cei care li se roaga cu credinta. Rugaciunile inaltate catre acesti sfinti lumineaza mintea si aduc alinare sufletelor credinciosilor.
Cine a fost Sfantul Daniil Stalpnicul
Sfantul Daniil Stalpnicul s-a nascut intr-un sat numit Vitaria, situat in Mesopotamia, intr-o familie de crestini devotati. Parintii sai, oameni cu credinta puternica, au decis sa-l daruiasca pe copil lui Dumnezeu. Astfel, Daniil a fost dus la manastire la varsta de doar 12 ani.
Mai tarziu, el a parasit manastirea pentru a se nevoi intr-un templu pagan abandonat, situat pe malul Marii Negre. Daruit total vietii ascetice, Daniil a hotarat sa inaspreasca nevointele, urcand pe un stalp unde a ramas pana la sfarsitul vietii. Acolo, a indurat conditii aspre, cum ar fi arsita, frigul si atacurile demonilor.
Publicitate
De-a lungul timpului, in jurul stalpului sau s-au strans numerosi ucenici, doritori sa-i asculte invataturile pline de incelepciune. Pana si imparatul Leon cel Mare a venit sa-l vada, insatit de oaspeti de seama – principi si aristocrati. Acesta le-a aratat stalpul Sfantului Daniil, pe care l-a descris ca fiind cea mai valoroasa comoara a imparatiei sale.
Sfantul Daniil si-a prorocit ziua mortii, iar la trecerea sa la cele vesnice, ucenicii au marturisit ca au vazut deasupra stalpului sau sfinti ingeri, proroci, apostoli si mucenici. Intamplarile sunt consemnate in scrierile ortodoxe.
Cine a fost Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul
Sfantul Luca Stalpnicul a trait in Constantinopol, in timpul domniei imparatului Constantin Porfirogenetul (secolul al X-lea). Initial, a fost soldat in armata bizantina si a participat la razboiul contra bulgarilor. Desi mii de soldati au pierit in lupta, Luca a scapat nevatamat, fapt pe care l-a perceput ca o dovada a purtarii de grija divine.
Impresionat de interventia lui Dumnezeu in viata sa, Luca a ales calea manastirii. Pentru a se dedica unei vieti ascetice si mai profunde, el a urcat pe un stalp situat intr-o zona apropiata de Calcedon. Acolo, s-a nevoit timp de 45 de ani, curatindu-si sufletul de toate patimile trupesti si gandurile lumesti.
Sfantul Luca ramane o figura emblematica a vietii monahale, inspirand prin exemplul sau de neclintire si credinta profunda.
Rugaciune catre Sfantul Daniil Stalpnicul
Stalp al rabdarii ai fost ravnind stramosilor, cuvioase: Dreptului Iov intru patimi, Sfantului Iosif intru ispite; si in trup viata celor fara de trup avand, Sfinte Preacuvioase Daniil, parintele nostru, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.
Sa cantam Domnului, Cel Ce a povatuit pe poporul Sau prin Marea Rosie, cantare de biruinta, ca S-a preaslavit.
Vrand sa laud cu cantari pomenirea ta, Fericite Daniil, trimite-mi din cer raza purtatoare de lumina. Ca un soare mare ai rasarit, parinte, marginilor lumii, luminand adunarile credinciosilor, cu faclia faptelor bune. Supunandu-te, parinte, Legilor Stapanului, ti-ai ucis trupul cu infranarea si l-ai supus pe el duhului.
Cu totul Om S-a aratat, ramanand si dupa Intrupare ceea ce a fost, Domnul, Cel Ce S-a nascut din tine Neschimbat, Nascatoare de Dumnezeu.