Calendar crestin- ortodox 29 februarie 2024. In ultima zi a lunii februarie este praznicul Sfintilor Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea. In aceasta zi, credinciosii este bine sa rosteasca rugaciunea pentru iertarea pacatelor si ferirea de boli catre Sfantul Ioan Casian.
Pe 29 februarie, in ani bisecti, sunt sarbatoriti Sfintii Ioan Casian si Gherman, in ceilalti ani, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 28 februarie.
S-au nascut din parinti straromani in partile Casimcei din nordul Dobrogei, care pe atunci se numea Scitia Mica, in preajma anului 360.
Publicitate
Sarbatoare pe 29 februarie. Se intampla doar o data la 4 ani
Parintii si stramosii lui Ioan Casian si Gherman erau crestini de multe generatii si de aceea Sfintii au primit de mici o educatie crestina. Ei au ramas legati sufleteste pentru toata viata.
Tot impreuna au facut si studii mai inalte caci, avand deosebita istetime a mintii si multa osardie spre intelepciune si spre dumnezeiestile carti, au citit, mai intai, toata filosofia greaca si au cunoscut desavarsit, pe cat se poate, si tainele dumnezeiestii credinte.
Sfantul Ioan Casian s-a nascut pe la anul 360, in satul Casian – Casimcea de astazi – din hotarele Casienilor si ale pesterii din acel tinut, unde – pe valea Vistornei – sunt cunoscutele chei ale Dobrogei.
Se crede ca a studiat la Tomis, Histria (Istria) si Axiopolis (Cernavoda), dar si la alte scoli care functionau in manastirile din zona. Aici a facut cunostinta cu scrierile Sfintilor Parinti, si cu cele ale unor mari clasici si filosofi de limba greaca si latina: Horatiu, Vergiliu si Cicero, conform doxologia.ro.
Inca din copilarie a fost prieten cu Sfantul Gherman, despre care spunea:
„Ma imprietenisem cu el inca de cand eram la scoala, apoi la oaste, precum si in viata monahala”.
Impreuna, adesea cercetau pe sihastrii care in acea vreme se nevoiau prin pesterile cheilor Dobrogei din hotarele Casienilor, dar si in intregul tinut dintre Dunare si Mare.
Cel care i-a calauzit spre viata monahala a fost Sfantul Bretanion, Episcopul Tomisului dar si de Sfantul Teotim, care a ajuns mai tarziu Episcop al Tomisului.
In anul 405, cei doi merg la Roma, unde incearca sa-l apere pe Sfantul Ioan Gura de Aur, patriarhul Constantinopolului, care in anul 404 fusese exilat pentru a doua oara. Se presupune ca aici, la Roma, Gherman a trecut la cele vesnice.
Hirotonit preot, Casian ajunge la Marsilia, unde in anul 415, intemeiaza doua manastiri, una pentru barbati si alta pentru femei. Sfantul Ioan Casian este considerat intemeietorul monahismului in Franta si ocrotitorul Marsiliei. Se pare ca aici a murit in jurul anului 435, curand fiind cinstit ca sfant, la inceput in Marsilia si in sudul Frantei, pe data de 23 februarie.
Rugaciunea Sfantului Ioan Casian pentru iertarea pacatelor si ferirea de boli
Sfinte Cuvioase Casian, mare este ajutorul tau catre noi, cei loviti de tot felul de boli si necazuri, care te chemam cu credinta si urmam calauzirile tale de Dumnezeu insuflate.
Si cu toate ca suntem nevrednici, cu mijlocirile tale indraznim sa intoarcem prin pocainta viata noastra spre Hristos, Rasaritul cel de Sus si Izvorul milostivirii, rostind impreuna: Ajuta-ne Doamne Iisuse Hristoase!
Cu adevarat te cinstim impreuna cu primul tau dascal si invatator, Sfantul Ierarh Teotim I al Tomisului, ca pe o icoana a Sfintei Treimi zugravita in vetrele sihastresti ale Dobrogei. Caci mostenirea acestui neam si pamant ai urcat-o la cer si luminatori lumii te-ai aratat, unind sfintenia vietii, cultura aleasa si teologia insuflata in taina cantarii.
O, Cuvioase Parinte Ioan Casian, nu ne lasa pe noi, pacatosii, care in neputinte si patimi cumplite ne zbatem, si nu indraznim a cauta la fata lui Dumnezeu din cauza faradelegilor si impietririi ce ne apasa.
Revarsa spre noi cu harul ce ti s-a dat milostivirea dumnezeiasca spre tamaduire, luminare si inmultirea dragostei intru slava Preasfintei Treimi, ca sa rostim cu totii: Ajuta-ne Doamne!