Buna Vestire. Sarbatoare mare cu Cruce Rosie in calendar. De ce se mananca peste in aceasta zi

Biserica Ortodoxa sarbatoreste Buna Vestire pe 25 martie a fiecarui an. Semnificatia acestei sarbatori este reprezentata de momentul in care Arhanghelul Gavril o anunta pe Fecioara Maria ca va da nastere Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Crestinii tin cu sfintenie aceasta sarbatoare avand in vedere faptul ca la noua luni distanta, domnul nostru Iisus Hristos se naste.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. In popor, aceasta sarbatoare poarta si numele de Ziua Cucului datorita faptului ca aceasta zi reprezinta primul cantec pe care cucul in canta in acel an, astfel anuntand venirea primaverii. In aceasta zi este dezlegare la peste.

De ce se mananca peste pe 25 martie?

Preotul Paul Tudorache, preot paroh la biserica „Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Calarasi, spune ca pe 25 martie se consuma peste, deoarece sarbatoarea este considerat un praznic imparatesc. „Toti cei care au tinut post au dezlegare sa manance peste. Este un fel de rasfat pentru a marca aceasta mare sarbatoare cu bucurie in suflet si cu belsug pe masa. Bucuria pe care o traim participand la slujba se reflecta apoi in bucuria de a sta la masa“, explica parintele Tudorache.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Traditia crestina spune ca se mananca peste deoarece este alimentul pe care Iisus Mantuitorul l-a mancat. „Dupa Inviere, Iisus a mancat peste fript si fagure de miere ca sa-si incredinteze ucenicii ca a Inviat. Pestele are o simbolistica aparte in lumea crestina. In traditia bisericii, in primul secol, atunci cand crestinii erau prigoniti, ei puneau simbolul pestelui pe case sau porti pentru a se recunoaste unii pe altii”, spune parintele Tudorache.

Traditii si obiceiuri.

Ce trebuie si ce nu trebuie facut in aceasta zi

– Trebuie sa fii cu inima deschisa, bucuros si sa eviti certurile. In caz contrar, certurile si ghinionul se vor tine lant.

– Fetele nemaritate pot sa intrebe cucul cand se vor casatori. Ele trebuie sa numere de cate ori canta pasarea. In cazul in care cucul nu raspunde, nunta nu va avea loc in acel an.

Trebuie imbracate haine curate si cu bani in buzunare.

– Nu trebuie sa dormi pentru zi pentru a nu fi obosit tot anul.

– Pe pragul casei trebuie puse paine si sare pentru hrana ingerilor, care, astfel, te vor proteja si iti vor fi aproape ori de cate ori le vei cere ajutorul.

– Se aduna toate lucrurile care nu mai fac trebuinta si li se dau foc.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.