Furtuna de cod rosu in Bucuresti: o femeie si-a pierdut viata, acoperisuri smulse, zboruri redirectionate
O furtuna de cod rosu a lovit joi dupa-amiaza Capitala si zona Ilfov, provocand haos in doar cateva zeci de minute. Vantul violent, ploaia torentiala si rafalele de peste 100 km/h au produs pagube semnificative, iar o femeie si-a pierdut viata in timpul fenomenelor extreme. Autoritatile trag un semnal de alarma cu privire la intensificarea fenomenelor meteo extreme in Romania.
Tragedie in Ilfov: o femeie a murit in timpul furtunii
Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti – Ilfov, o femeie in varsta de 49 de ani a decedat in urma prabusirii unui acoperis in Otopeni. Vantul extrem a smuls acoperisul unei cladiri, iar acesta s-a prabusit peste o alta constructie, lovind persoana aflata in interior.
„Acoperisul unei cladiri din Otopeni a cazut peste alta cladire in care se afla o persoana, care a fost lovita de elementele cazute”, au transmis reprezentantii ISU Bucuresti – Ilfov.
Cod rosu de vreme severa: vant de 100 km/h si temperaturi in scadere
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis in cursul zilei de joi, 17 iulie 2025, o avertizare meteo de Cod rosu pentru Bucuresti, valabila in intervalul orar 17:10 – 18:00. In acest timp scurt, Capitala a fost lovita de o vijelie violenta, cu rafale care au atins viteze de pana la 100 km/h.
In doar 20 de minute, temperaturile au scazut dramatic – de la 30 de grade Celsius la doar 18 grade. A plouat intr-un sfert de ora cat pentru jumatate de luna, potrivit meteorologilor. Mai multi copaci au fost doborati, strazile s-au transformat in torente, iar acoperisuri intregi au fost smulse de pe cladiri.
Trafic aerian dat peste cap de furtuna: zboruri redirectionate
Vijelia care a cuprins Bucurestiul a afectat grav si traficul aerian. Zeci de curse aeriene au fost afectate, unele fiind redirectionate spre orase din Romania sau din strainatate, din cauza conditiilor meteo periculoase.
„Zborul Ryanair FR5334 Chania – Bucuresti a aterizat in Varna (Bulgaria) (…). Zborul Wizz Air W43286 Corfu – Bucuresti va ateriza la Constanta, iar zborul KLM KL1375 Amsterdam – Bucuresti va ateriza, posibil, la Budapesta (Ungaria)”, se arata intr-un mesaj postat de BoardingPass pe pagina de Facebook.
La ora 17:30, un total de 11 aeronave care urmau sa aterizeze pe Aeroportul Henri Coanda asteptau in aer pentru ca furtuna sa se linisteasca. Numarul acestora a crescut ulterior la 15, semn ca impactul furtunii asupra aviatiei a fost considerabil.
„Zborul Wizz Air W43094 Dortmund – Bucuresti va ateriza la Craiova. De asemenea, zborurile HiSky si Lufthansa de la Frankfurt spre Bucuresti se indreapta spre Cluj Napoca. Alte avioane deja se indreapta spre aeroportul „Henri Coanda” (Otopeni) pentru a ateriza”, se mai arata in postarea celor de la BoardingPass.
Alertele meteorologice, actualizate in timp real
Initial, ANM emisese pentru Capitala o avertizare de Cod portocaliu de vijelii si fenomene meteo periculoase. Din cauza evolutiei rapide a sistemului noros si a riscurilor asociate, codul a fost ridicat la Cod rosu, marcand una dintre cele mai severe alerte meteo din vara acestui an.
Furtuna a durat putin peste 40 de minute, insa a provocat pagube serioase in infrastructura si transport. Imagini surprinse in mai multe cartiere ale Capitalei arata masini avariate de copaci cazuti, zone fara curent electric, dar si pietoni surprinsi de rafalele puternice si de ploaia torentiala.
Impactul tot mai frecvent al fenomenelor meteo extreme
Evenimentele de joi se inscriu intr-un tipar tot mai des intalnit in Romania – cel al fenomenelor meteo extreme care se dezvolta rapid si cu intensitate mare. Desi astfel de furtuni erau rare in trecut, in ultimii ani au devenit tot mai frecvente, cu impact asupra sigurantei cetatenilor si infrastructurii oraselor.
Specialistii avertizeaza ca schimbarile climatice globale contribuie semnificativ la aceasta instabilitate atmosferica, iar autoritatile trebuie sa adapteze sistemele de alerta si infrastructura urbana pentru a putea