Alegerile prezidentiale din 2025: OUG publicata in Monitorul Oficial aduce clarificari importante
Ordonanta de urgenta care reglementeaza organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din 2025, precum si alegerile locale partiale, a fost publicata in Monitorul Oficial. Documentul detaliaza procedurile de vot, inclusiv pentru sectiile din strainatate si votul prin corespondenta, precum si regulile stricte pentru campania electorala.
Datele alegerilor prezidentiale
Votul pentru alegerile prezidentiale se va desfasura in doua tururi:
Publicitate
Turul I: 4 mai 2025
Turul II: 18 mai 2025
Reguli privind desfasurarea votului
Alegerile prezidentiale din 2025 se vor desfasura astfel:
In tara: Duminica, intre orele 7:00 si 21:00.
In strainatate: Pe parcursul a trei zile – vineri, sambata si duminica, intre orele 7:00 si 21:00, ora locala.
Alegatorii care se afla in sediul sectiei sau asteapta la rand la ora 21:00 vor putea vota pana cel tarziu la ora 23:59. Accesul va fi monitorizat de membrii biroului electoral.
Votul prin corespondenta
Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii au posibilitatea de a vota prin corespondenta. Incepand cu a treia zi de la intrarea in vigoare a ordonantei, acestia se pot inregistra pe platforma Autoritatii Electorale Permanente (AEP), completand un formular online care necesita:
Informatii personale;
Documente de identitate;
Dovezi de sedere emise de autoritatile locale.
Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate in timp util, astfel incat sa ajunga la destinatie cu cel putin patru zile inaintea datei votului.
Reguli pentru campania electorala
Documentul introduce reguli stricte pentru promovarea materialelor publicitare politice:
Toate materialele trebuie sa includa informatii despre sponsor, sursele de finantare si utilizarea tehnicilor de vizare a publicului-tinta.
Reglementarile se aplica inclusiv platformelor digitale mari (retele sociale, motoare de cautare).
Sanctiuni in caz de nereguli
Amenzi intre 15.000 si 50.000 de lei, in functie de gravitatea incalcarii.
Materialele publicitare ilegale trebuie eliminate de platformele online in termen de cinci ore de la notificare, sub sanctiunea unei amenzi de pana la 5% din cifra de afaceri.
Solutionarea plangerilor electorale
Biroul Electoral Central (BEC) va avea competenta exclusiva in solutionarea plangerilor pentru campania desfasurata online. Deciziile BEC privind eliminarea continutului ilegal sunt executorii si transmise imediat catre AEP.
Platformele care nu respecta aceste decizii risca amenzi semnificative. Contestatiile la deciziile BEC pot fi depuse la Curtea de Apel Bucuresti in termen de 48 de ore.