Priveste cu atentie partea superioara a bratului. Ai putea sa obsevi un semn despre care sa nu ai habar de unde vine. Trebuie sa stii ca aceasta cicatrice mica (sau mare dupa caz) si rotunda de pe bratul stang este cicatricea ramasa de la vaccinul antivariola.
Inainte de 1970 , acest vaccin era unul comun. Se folosea virusul viu, cu scopul de a declansa un raspuns imun, care sa protejeze oamenii de virusul periculos de variola, care cauza varsatul de vant.
Dupa vaccinare, pielea din zona vaccinata se vindeca in cateva saptamani. La final, ramanea o cicatrice mai mica sau mai mare, in functie de organism.
Publicitate
Pentru ca vaccinul sa fie facut, un ac bifurcat era bagat in solutia „vaccinia”, iar bratul persoanei in cauza era ciupit de mai multe ori. O cantitate mica de vaccin era pusa de fiecare data cand acul rupea pielea, si se formau astfel basici. Asta explica de ce cicatricile sunt atat de mari la unele persoane cu o piele mai sensibila.
Imediat dupa vaccin, se face o mica umflatura chiar in zona cu pricina, care tine 6-8 ore. Apoi, umflatura disparea iar aspectul pielii revenea la normal.
Dupa 6-8 saptamani, aparea din nou o umflatura, care semana cu o muscatura de tantar.
Ea incepea sa creasca si forma un nodul care se spargea si elimina fluide, formand o „buba”. Aceasta se vindeca in cele din urma, ramanand o cicatrice pe care persoana in cauza o poarta intreaga viata.
Virusul variola a disparut complet la nivelul populatiei in anii 1980, cand vaccinarea antivariola a fost complet oprita.