Medicul Tudor Ciuhodaru a elaborat un ”mic ghid” de supravietuire la inec. Cunoscutul medic a spus si de ce nu este bine sa intram in apa imediat dupa o mancare grea sau dupa ce am stat mult timp in soare puternic.
„Nu va mai riscati viata!
(Mic) ghid de supravietuire la inec – 10 lucruri care (va) pot salva viata!
1. E frecvent letal- a treia cauza de deces la adult in sezonul estival.
Publicitate
2. Primul ajutor consta in scoaterea din apa urmata de evaluarea si stabilizarea semnelor vitale.
3. Sansele de reusita sunt conditionate de intensitatea si durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinata atat de durata submersiei, temperatura apei cat si de varsta, boli sau leziuni asociate.
4. De aceea salvatorul trebuie sa ajunga la victima cat mai rapid.
5. Dupa 4-5 minute sansele de reusita scad.
6. Siguranta salvatorului e pe primul plan.
7. Apreciati corect resursele fizice necesare unui astfel de demers.
8. Aveti grija la posibilele reactii de panica in care victima se agata de salvator si pune viata ambelor persoane in pericol.
9. Victima care a plonjat este considerata ca avand leziuni de coloana vertebrala. Stabilizati cu mainile gatul victimei in pozitie neutra. Scoateti victima din apa pe un suport rigid.
10. Evaluati semnele vitale. Daca sunt prezente se plaseaza pacientul in pozitie laterala de siguranta iar daca sunt absente se incepe resuscitarea cardiopulmonara. Dupa restabilirea semnelor vitale se va efectua incalzirea progresiva pana la sosirea echipajului medical de urgenta.
!!! Supravietuirea unei submersii prelungite, chiar dupa resuscitarea indelungata, este neobisnuita.
Cum poate fi prevenit?
1. Nu inotati in zonele de plaja nesupravegheate/neamenajate sau fara persoane in jur. Apa poate fi inselatoare si pentru inotatorii experimentati.
2. Respectati avertizarile si indicatiile salvamarilor.
3. Intrati treptat in apa. Diferenta mare de temperatura sau trauma poate duce la deces.
4. Evitati plonjarile si udati in prealabil fata, gatul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitati imbaiatul fara acomodare daca ati stat mult in soare sau daca temperatura apei e mai mica de 20 de grade.
5. Supravegheati cu mare atentie copiii, varstnicii si persoanele cu afectiuni asociate.
6. Nu intrati in apa dupa ce ati consumat alcool, ati mancat copios sau dupa un efort fizic intens.
Primul ajutor consta in scoaterea din apa urmata de verificarea semnele vitale. Daca sunt prezente se plaseaza pacientul in pozitie laterala de siguranta iar daca sunt absente se incepe resuscitarea cardiopulmonara. Dupa restabilirea semnelor vitale se va efectua incalzirea progresiva pana la sosirea echipajului medical de urgenta.
Exista cateva reguli de baza
1. Salvatorul trebuie sa ajunga la victima cat mai rapid. Daca nu realizeaza in maxim 4-5 minute sansele de reusita scad. Utilizati o barca sau orice alt mijloc de transport.
2. Salvatorul trebuie sa tina cont de siguranta personala. Apreciati corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Apropiati-va de victima din spate si o apucati de brat sau par pentru a o mentine deasupra apei. Aveti grija la posibilele reactii de panica in care victima se agata de salvator si pune viata ambelor persoane in pericol.
3. Victima este considerata ca avand leziuni de coloana vertebrala. Stabilizati cu mainile gatul victimei in pozitie neutra. Scoateti victima din apa pe un suport rigid.
4. Supravietuirea unei submersii prelungite, chiar cu resuscitare lunga, este neobisnuita.
5. Cei care supravietuiesc inecului trebuie evaluati intr-un spital pentru continuarea terapiei si a eventualelor complicatii.
Prognosticul depinde de durata submersiei, temperatura apei, gradul de poluare dar si severitatea hipoxiei varsa, patologie si leziuni asociate”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit DCNews.