Procurora-sefa a Parchetului European, Laura Codruta Kövesi, care se afla intr-o vizita in R. Moldova, in perioada 12-14 iulie, a acordat un interviu pentru Ziarul de Garda, in care vorbeste despre experienta sa in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Romania.
Intrebata de eficienta practicii sechestrului pe bunuri, fosta sefa DNA a spus:
„Ca sa fac o comparatie cu Romania, cand eram sef la DNA, in unul din rapoartele anuale, asta a fost una dintre problemele pe care le-am semnalat, pentru ca noi am indisponibilizat foarte multe bunuri si valori – sute de milioane de euro, iar, dupa ce aveam condamnari in instanta si ramaneau definitive, judecatorii dispuneau confiscarea bunurilor, era un procent, la acel moment, de 10% care se executa efectiv. Si aceasta, evident, ca era o problema, pentru ca nu e important doar sa pui infractorii la puscarie, e important si sa le iei averile si sa recuperezi prejudiciile si tot ce au dobandit ilicit. La acel moment, a inceput un dialog institutional, care n-a existat anterior, pentru ca fiecare institutie arata cu degetul spre cealalta: cei de la Finante spuneau ca procurorii n-au pus bine sechestre, n-au identificat bunurile, noi spuneam ca le-am identificat, dar voi trebuia sa le executati si nu ati facut-o”, a declarat Kovesi.
„Cumva, vedeti, a existat si in experienta statelor care sunt membre UE aceasta problema, dar important este cum o solutionezi, pentru ca probleme vor fi tot timpul, impedimente vor fi tot timpul, un mod diferit de interpretare a legislatiei va fi tot timpul. Important este cum te raportezi la ele. Cel mai important este acel dialog institutional, care trebuie sa existe intre toate aceste institutii. Cand tu, ca procuror, vezi ca ai o problema cu modul de executare a hotararilor, te duci la Finante sau la agentia care este responsabila si ai un dialog cu ei, incerci sa afli ce se intampla. La fel si invers: cand simti ca ai o problema cu procurorul sau cu politia, te duci sa discuti si incerci sa gasesti calea institutionala. Fara comunicare nu se poate progresa”.
Publicitate
Reporter: Exista diferente intre coruptia din Romania, despre care cunoasteti, si cea la nivel european?
Laura Codruta Kovesi: Coruptia si frauda se manifesta aproape la fel. Nu exista o tara curata, in care nimeni nu comite nicio fapta infractionala. Ceea ce exista, este vointa de a identifica aceste fapte, exista posibilitati legislative mai mari sau mai mici, depinde de statul membru, exista structuri specializate sau procurori specializati care incearca sa-si faca treaba cat mai bine.