Medicul Alina Tanase a salvat vietile a sute de pacienti bolnavi de leucemie. Potrivit prof. dr. Alina Tanase, Celulele stem recoltate bebelusilor la nastere nu ajuta de fapt in tratarea leucemiei, in cazul in care copilul se va imbolnavi, pe parcursul vietii.
„Celulele propriului copil, pe care le depozitezi la nastere, nu pot ajuta copilul respectiv, daca el face o leucemie acuta. Asadar, crioprezervarea in bancile private nu ajuta la transplantul de celule stem hematopoietice”.
Dr. Alina Tanase este Medic Primar Hematologie cu supraspecializare in transplantul medular, Doctor in Stiinte Medicale, Coordonator al Programului de Transplant Medular si Director Medical al Institutului Clinic Fundeni.
Publicitate
Celulele proprii ale copilului nu se pot folosi daca acesta face leucemie
In cazul nefericit in care copilul s-ar imbolnavi de leucemie, pentru tratament nu pot fi folosite propriile sale celule, ci doar celulele altei persoane. Potrivit medicului, in transplantul de celule pot fi folosite strict celule cordonale din bancile publice, in niciun caz propriile celule dintr-o banca privata:
„Nu poti folosi celulele proprii ale copilului, daca acesta dezvolta leucemie, pentru ca sunt celule autologe. Principiul tratamentului, transplantului alogeneic, este sa pui alte celule, care sa aiba efect imunologic impotriva celulelor de cancer. Nu folosesti aceleasi celule”, a explicat dr. Alina Tanase.
„Celulele recoltate la nastere, in principiu, nu se pot folosi. Transplantul cu celule cordonale a scazut foarte mult in ultimii ani in toata lumea, fiindca posibilitatea sa gasesti un donator in familie este foarte mare”, a mai spus medicul.
„Aceasta procedura este mult mai usoara – este mult mai usor sa recoltezi celule de la un donator viu, disponibil imediat, decat celulele din cordon, care sunt putine pentru un adult. Ele isi gasesc, de obicei, folosinta la copii, doar ca trebuie sa aiba o viabilitate mare si sa fie o cantitate mare, iar centrele care continua sa faca transplant cu celule cordonale sunt extrem de putine.”
De asemenea, complicatiile transplantului cu celule cordonale sunt mult mai mari,avertizeaza medicul Alina Tanase, „pentru ca sunt foarte putine celule si atunci, pana grefeaza, este un timp mult mai lung, iar pacientul este intr-o perioada in care are complicatii mult mai mari”.
„Celulele propriului copil, pe care le depozitezi la nastere, nu pot ajuta copilul respectiv, daca el face o leucemie acuta. Asadar, crioprezervarea in bancile private nu ajuta la transplantul de celule stem hematopoietice”, a conchis medicul, poreivit hotnews.ro.