Gogosile sunt cele mai iubite deserturi ale romanilor. Totusi, pentru a obtine cel mai bun rezultat, este necesara o anumita indemanare si atentie la detalii in timpul procesului de preparare. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa creezi cele mai delicioase prajituri rotunde.
Secretul celor mai pufoase gogosi
Alegerea ingredientelor potrivite
Calitatea ingredientelor este cruciala in obtinerea unor gogosi perfecte. Opteaza pentru faina de cea mai buna calitate, proaspata si cu un continut ridicat de gluten pentru a conferi gogosilor o textura mai pufoasa. De asemenea, foloseste drojdie proaspata si unt de calitate.
Framantarea corecta a aluatului
Framantarea aluatului este un pas esential in prepararea gogosilor pufoase. Asigura-te ca framanti aluatul suficient de mult timp pentru a deveni moale si elastic, dar nu lipicios. Aceasta tehnica va contribui la obtinerea unei texturi aerate si pufoase.
Publicitate
Dospirea aluatului
Dospirea aluatului este esentiala pentru a obtine gogosi mari si pufoase. Mentine aluatul intr-un loc cald pentru a-i permite sa-si dubleze sau chiar sa-si tripleze volumul. Acest proces poate dura intre o ora si doua ore, in functie de temperatura ambientala si de prospetimea drojdiei.
Temperatura uleiului
Incalzeste uleiul la temperatura potrivita inainte de a incepe prajirea gogosilor. Uleiul prea fierbinte poate arde exteriorul prajiturilor, in timp ce uleiul prea rece poate determina gogosile sa absoarba prea multa grasime si sa devina uleioase. O temperatura de prajire de aproximativ 170-180 de grade Celsius este ideala.
Intoarcerea gogosilor in timpul prajirii
Pentru a asigura o culoare uniforma si o coacere perfecta, intoarce gogosile in uleiul fierbinte in timpul procesului de prajire.
Urmand aceste sfaturi, vei reusi sa prepari cele mai bune prajituri rotunde, care cu siguranta vor impresiona pe toata lumea!
Reteta detaliata
Ai nevoie de 7 grame de drojdie uscata activa, 200 de mililitri de lapte caldut, 50 de grame de zahar, 2 oua, 50 de grame de unt topit si racit, 1 lingurita de esenta de vanilie, o cantitate mica de bicarbonat de sodiu, faina cat cuprinde pentru un aluat elastic, ulei pentru prajit si zahar pudra pentru ornare.
Mod de preparare
Intr-un bol mare, amesteca drojdia uscata cu laptele caldut si o lingurita de zahar. Lasa compozitia sa stea timp de 5-10 minute, pana cand drojdia se activeaza si incepe sa se formeze spuma.
Adauga faina in amestecul de drojdie, apoi restul de zahar, ouale, untul topit si esenta de vanilie. Omogenizeaza bine pana obtii un aluat elastic.
Presara putin bicarbonat de sodiu peste aluat si amesteca usor (bicarbonatul de sodiu va reactiona cu acidul din aluat, eliberand dioxid de carbon, ceea ce va ajuta la cresterea si la obtinerea unei texturi mai pufoase).
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald (aproximativ o ora), pana cand isi dubleaza volumul. Ulterior, incinge uleiul intr-o cratita adanca si formeaza prajiturile din aluatul crescut. Prajeste-le pana devin aurii pe ambele parti, cam 2-3 minute pe fiecare parte.
La final, scoate gogosile pe un servetel absorbant (pentru a indeparta excesul de ulei) si presara zahar pudra deasupra lor.