Potrivit ultimelor informatii, ministrul Educatiei propune ca anul scolar 2022-20023 sa inceapa pe 5 septembrie si sa se incheie pe 16 iunie. Exista aceasta posibilitate deoarece „avem printre cele mai scurte durate ale anului scolar”, a declarat Sorin Cimpeanu.
Ministrul a explicat cand vor fi programate vacantele scolar in 2022-2023 cel mai probabil. In structura noului an scolar vor fi mai multe noutati fata de anul scolar actual, inclusiv faptul ca va fi o saptamana de vacanta in luna octombrie pentru toti elevii, nu doar pentru gradinite si ciclul primar ca pana acum.
De asemenea, Sorin Cimpeanu a mentionat si o impartire a anului in „trei sectiuni” in loc de semestre.
Publicitate
Cum ar putea arata structura anului scolar 2022-2023
Sorin Cimpeanu, declaratii la TVR 2
„Avem o fragmentare mai putin normala de o perioada care este bine definita – aceea a sarbatorilor de iarna, care trebuie sa fie o vacanta clara pentru elevi si in anul 2022-2023 vom propune ca aceasta vacanta sa fie in perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durata suficient de mare.
Si avem o a doua perioada a sarbatorilor pascale. Pentru anul 2022-2023 vom propune perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja doua vacante mari care impart in trei sectiuni anul scolar.
Pe de alta parte, interesul elevilor e acela de a invata. Avem printre cele mai scurte durate ale anului scolar, durata de cursuri, motiv pentru care am facut deja propunerea de a incepe pe 5 septembrie anul scolar 2022-2023 si a incheia pe 16 iunie. In acest fel, ne apropiem de media europeana, nu mai suntem pe ultimele locuri.
Este foarte posibil sa introducem in prima parte a anului scolar, deci in toamna, Saptamana Altfel. Si de asemenea o saptamana de vacanta pentru toti elevii… Cred ca vom formula propunerea ca la final de octombrie sa fie o vacanta de o saptamana pentru toti elevii, ciclul primar, gimnazial si liceal. Tot in aceasta „sectiune” sa fie si saptamana Scoala Altfel.
In a doua „sectiune”, dupa perioada de sarbatori de iarna, vacanta de iarna 22 decembrie – 8 ianuarie facand separarea…
Sectiunea se incheie pe 22 decembrie. Mai apoi avem vacanta 22 decembrie – 8 ianuarie. Apoi putem lua in calcul o saptamana in luna februarie. Dar daca aceasta decizie se va lua, va fi in primul rand in interesul elevului si pentru a sustine sportul pentru activitate benefica elevilor. Intamplator se suprapun peste interesele economice asa cum s-a precizat in petitie.
Dupa aceasta perioada posibila de vacanta din luna februarie, in care elevii ar putea sa participe la schi, se continua activitatea pana in perioada sarbatorilor pascale – 7 aprilie – 18 aprilie.
Includerea unei saptamani verzi in care elevii sa invete in afara scolii despre mediu. Aceasta saptamana ar putea fi pozitionata in luna mai.”