Ce spune legea cand pomii vecinilor depasesc gardul: drepturile celor care locuiesc la curte
Tot mai multi romani care locuiesc la curte se confrunta cu problema pomilor care trec limita de proprietate. Legea romaneasca are prevederi clare in astfel de situatii, iar avocatul Gabriela Ursarescu explica exact ce poate face proprietarul afectat.
Pomii vecinilor care trec peste gard: ce prevede legea
In zonele rezidentiale, cazurile in care ramurile sau radacinile arborilor vecinilor patrund pe terenul alaturat sunt frecvente. Pentru multi proprietari, acest lucru ridica semne de intrebare: au dreptul sa intervina? Cum o pot face fara a incalca legea?
Avocatul Gabriela Ursarescu a oferit lamuriri importante pentru cei care locuiesc la casa. Potrivit acesteia, legislatia romaneasca ofera solutii clare pentru gestionarea acestor neintelegeri dintre vecini.
Dreptul la interventie, daca vecinul refuza sa taie pomii
Conform legii, daca ramurile sau radacinile arborilor vecinului patrund pe proprietatea ta, ai dreptul sa ceri indepartarea lor. Daca notifici vecinul, dar acesta refuza sa intervina, poti taia personal acele ramuri sau radacini, pentru ca se afla pe spatiul tau privat.
Este important ca actiunea sa aiba loc numai dupa ce proprietarul arborilor a fost notificat, si doar in limita terenului tau. Legea te protejeaza ca proprietar al spatiului invadat.
Ce se intampla cu fructele care cad pe terenul tau
Un alt aspect reglementat de lege este . Acestea pot fi culese si pastrate, fara a fi considerata o incalcare a dreptului de proprietate al vecinului. Atentie insa: este permis doar in cazul in care fructele au cazut natural, fara interventii precum scuturarea pomului sau taierea crengilor.
Despagubiri in caz de pagube provocate de arbori
Daca ramurile copacilor vecinului ajung sa afecteze constructiile tale – acoperisul casei, fatada sau alte anexe – si produc pagube materiale, poti cere despagubiri in instanta.
Legea ofera dreptul la reparatie morala si materiala in astfel de cazuri, mai ales cand vecinul a fost notificat si nu a luat masuri. Este recomandat sa aduni dovezi (fotografii, constatari ale pagubelor) si sa inregistrezi notificarea oficiala facuta catre vecin.
Ce spune avocatul Gabriela Ursarescu despre aceste cazuri
Avocatul Gabriela Ursarescu a oferit explicatii detaliate intr-un videoclip devenit viral pe TikTok, lamurind in mod clar ce drepturi au proprietarii afectati de arborii vecinilor:
„Daca pomii vecinilor atarna la noi in curte si pe casa si nu vrea sa-i taie, ce pot face? Daca ramurile de la arbori sau radacinile sunt pe proprietatea dumneavoastra si il notificati, iar acesta refuza sa le indeparteze, aveti dreptul sa le taiati. Acestea se afla pe proprietatea dumneavoastra. Aveti dreptul si sa culegeti fructele, daca acestea cad in mod natural pe proprietatea dumneavoastra. Daca ramurile arborilor se intind pe casa, pe acoperis si va provoaca daune, puteti sa-l actionati in instanta sa va despagubeasca pentru pagubele respective”, a explicat avocatul Gabriela Ursarescu.
Legea apara granitele proprietatii si dreptul la liniste
Asadar, proprietatea ta este protejata de lege si nu esti nevoit sa induri pasiv intruziunea vecinilor prin arbori sau alte forme de abuz. In acelasi timp, orice actiune trebuie facuta cu respectarea pasilor legali: notificare, dovada prejudiciului si, la nevoie, actiune in instanta.
Este important de retinut ca legea nu incurajeaza conflictele intre vecini, ci cooperarea si solutionarea pasnica a neintelegerilor. Insa, in lipsa unui acord amiabil, drepturile legale ale proprietarului afectat sunt clare si pot fi aplicate fara riscul de a comite o ilegalitate.
@avocatgabrielaursarescu Replying to @Georgiana Fundulea #fy #fyp #foryou #legal #educatiejuridica
Concluzie
Daca locuiesti la curte si te confrunti cu situatii in care pomii vecinilor incalca spatiul tau privat, ai instrumentele legale pentru a rezolva problema. Legea permite taierea ramurilor, culegerea fructelor cazute natural si chiar solicitarea de despagubiri in instanta pentru eventualele daune.
Respectul reciproc intre vecini e esential, dar atunci cand nu exista colaborare, legea romana ofera un cadru clar pentru protejarea drepturilor fiecarui proprietar.