Doliu in lumea artistica din Romania.
Romania a pierdut, la inceputul acestei saptamani, una dintre cele mai importante figuri ale scenei teatrale si cinematografice: actrita Ioana Bulca, care s-a stins din viata la varsta de 89 de ani. Anuntul trist a fost facut de Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, institutie unde artista a evoluat timp de peste patru decenii, lasand o mostenire artistica de necontestat.
O cariera de exceptie: intre rafinament si talent autentic
Ioana Bulca a fost o prezenta emblematica in cultura romana, apreciata pentru nobletea si profunzimea interpretarilor sale. Cu o activitate care s-a intins pe mai bine de 50 de ani, a cucerit publicul si critica prin roluri marcante in teatru si film.
Debutul unei legende: inceputuri la Sibiu si consacrare la Bucuresti
Nascuta pe 7 ianuarie 1936 in comuna Podari, judetul Dolj, Ioana Bulca si-a petrecut copilaria la Sibiu, oras ce i-a slefuit sensibilitatea artistica. Dupa finalizarea liceului, a fost admisa la prestigiosul Institut de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Bucuresti.
Inca din primul an de facultate, destinul i-a suras. Avea doar 18 ani si jumatate cand regizorul Victor Iliu a remarcat-o in timpul unei probe pentru ecranizarea nuvelei „Moara cu noroc” de Ion Slavici. Exclamatia regizorului a devenit istorie: „Asta-i Ana lui Slavici!” Nicio alta candidata nu a mai fost chemata pentru rol. Aceasta alegere i-a marcat definitiv destinul artistic.
Patru decenii pe scena Teatrului National
Dupa absolvirea IATC in 1957, Ioana Bulca a debutat la Teatrul National din Craiova. A jucat in „Galcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, sub regia lui Dinu Cernescu. In 1960, s-a alaturat Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, unde a fost distribuita in zeci de piese de referinta.
Printre spectacolele memorabile se numara:
- „Tartuffe” – regia Ion Fintesteanu (1960)
- „Anna Karenina” – regia Moni Ghelerter (1961)
- „Cercul de creta caucazian” – regia Lucian Giurchescu (1962)
- „Eminescu” – regia Sica Alexandrescu (1964)
- „Idiotul” – regia Alexandru Finti (1969)
- „Apus de soare” – regia Marietta Sadova (1973)
- „Gaitele” – regia Horea Popescu (1977)
- „D-ale carnavalului” – regia Sanda Manu (1984)
- „Troienele” – regia Andrei Serban (1990)
- „Vrajitoarele din Salem” – regia Felix Alexa (1991)
- „Femeile savante” – regia Lucian Giurchescu (1997)
- „Asteptand la Arlechin” – regia Ion Cojar (2007)
A participat la turnee internationale in orase precum Paris, Edinburgh, Milano, Salzburg sau Sao Paolo, fiind ovationata pe scenele lumii.
O stea si pe ecranul mare
Debutul in film l-a avut in 1956, cu rolul Anei din „La Moara cu noroc”, film regizat de Victor Iliu. Succesul a fost urias, iar cariera cinematografica a actritei a inflorit.
A urmat o serie de filme de referinta:
- „Zodia Fecioarei” (1966)
- „Mihai Viteazul” (1970) – Doamna Stanca
- „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” (1972)
- „Asta seara dansam in familie” (1972)
- „Burebista” (1980), „Santaj” (1982), „Lovind o pasare de prada” (1983)
- „Restul e tacere” (2007), regia Nae Caranfil – rolul Aristizza Romanescu, pentru care a primit Premiul Gopo pentru Cea mai buna actrita (2008)
Distinctii si aprecieri
De-a lungul timpului, Ioana Bulca a fost onorata cu numeroase premii si titluri:
- Premiul UCIN pentru Cea mai buna interpretare feminina (1971)
- Medalia Centenarului Cinematografului Romanesc
- Medalia de aur CNC (2000)
- Artista de onoare a filmului romanesc (2001)
- Premiul de excelenta CNC (2002)
- Diploma de Onoare UNATC (2007)
- Premiul Gopo (2009)
- Ordinul Meritul Cultural, in grad de Cavaler (2004)
- Premiul pentru intreaga activitate – TIFF Sibiu (2007), B-EST Film Festival (2008)
Ultima aparitie si cuvintele care au emotionat o tara intreaga
Ultimul rol pe scena a fost Lotta Bainbridge in piesa „Asteptand la Arlechin”, montata de regizorul Ion Cojar. A fost o interpretare care a reconfirmat profesionalismul si dedicarea actritei, chiar si in ultima parte a vietii sale.
Teatrul National a transmis un mesaj emotionant: „Intreaga echipa a Teatrului National ‘I.L.Caragiale’ din Bucuresti o va pastra in amintire si va mentine vie imaginea ei pentru generatiile care urmeaza. Dumnezeu s-o odihneasca in pace!”
O pierdere ireparabila pentru cultura romaneasca
Ioana Bulca nu a fost doar o actrita, ci o forta a artei dramatice romanesti. Cu o prezenta discreta, dar impunatoare, a impresionat prin sensibilitate, inteligenta scenica si profunzime. Fie ca interpreta figuri istorice sau personaje fictive, reusea mereu sa aduca un strop de umanitate autentica.
Moartea sa lasa un gol imens in lumea artistica, insa mostenirea pe care a lasat-o ramane vie. Spectacolele sale, rolurile sale, amintirea ei — toate vor continua sa inspire generatiile viitoare.
Ne luam ramas-bun de la o Doamna a scenei romanesti. Ioana Bulca va ramane un simbol al talentului, rafinamentului si demnitatii artistice.