Scoala de la 8 la 17. Reforma propusa de premierul Ilie Bolojan.

Reforma lui Ilie Bolojan in educatie: Scoala de la 8 la 17, norme mai mari pentru profesori si burse corelate cu salariul minim

Programul de guvernare propus de premierul desemnat Ilie Bolojan aduce in prim-plan una dintre cele mai ample reforme educationale din ultimele decenii. Reforma anuntata vizeaza extinderea programului scolar, cresterea normelor pentru cadrele didactice si schimbarea modului in care sunt acordate bursele elevilor.

Publicitate

Program scolar extins: Scoala de la 8:00 la 17:00

Una dintre cele mai discutate masuri este introducerea unui program scolar extins, de la ora 8:00 pana la 17:00. Potrivit planului guvernamental, aceasta modificare va fi aplicata gradual, printr-un proiect pilot in cadrul programului extins „Scoala dupa scoala”.

Scopul acestui demers este acela de a asigura o zi completa de invatare structurata pentru elevi, care sa includa atat orele de curs obisnuite, cat si activitati educationale complementare, sprijin remedial si activitati extracurriculare.

Norme didactice diferentiate pentru profesori

Reforma vizeaza si cadrul didactic, printr-o propunere de majorare a normei de predare. Aceasta ar urma sa fie stabilita diferentiat, in functie de ciclul de invatamant si zona in care se desfasoara activitatea – urbana sau rurala.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, se are in vedere cresterea normei saptamanale de la 16 la 18 ore conventionale. Potrivit echipei de la Palatul Victoria, masura urmareste apropierea sistemului de predare din Romania de modelele din alte state europene si o redistribuire mai echitabila a responsabilitatilor cadrelor didactice.

Redimensionarea burselor scolare

Un alt punct esential in planul de guvernare propus de Ilie Bolojan este legat de bursele acordate elevilor. Guvernul propune o „redimensionare” a burselor astfel incat acestea sa reflecte in mod real nevoile elevilor din familii defavorizate, dar si performantele academice.

„Valoarea burselor ar putea fi raportata la salariul minim net pe economie, ceea ce ar insemna o ajustare a sumelor primite in functie de evolutiile economice.”

In plus, se doreste o clasificare clara a burselor – burse sociale, burse de merit si burse de excelenta – care sa sustina atat echitatea in accesul la educatie, cat si stimularea competitivitatii intre elevi.

Cantine scolare si sprijin pentru elevii vulnerabili

Planul guvernamental include si lansarea unor programe nationale pentru cantine scolare, cu precadere in zonele defavorizate. Scopul acestor masuri este de a asigura o masa calda zilnica pentru toti elevii care participa la programul extins.

Totodata, sunt anuntate si programe de invatare remediala pentru copiii care intampina dificultati la materiile de baza. Acestea vor fi puse in aplicare dupa ce bugetul va permite, cu sprijinul autoritatilor locale si al partenerilor privati.

Reforma profunda pentru invatamantul din mediul rural

Un alt capitol important al reformei il constituie revitalizarea educatiei din mediul rural. Printre masurile anuntate se numara investitiile in infrastructura scolara, dotarile educationale moderne si acordarea de stimulente pentru atragerea cadrelor didactice in zonele mai putin dezvoltate.

„Evaluarea standardizata a performantei profesorilor si formarea continua sunt alte puncte esentiale in aceasta directie.”

Universitatile ineficiente ar putea fi comasate sau desfiintate

In ceea ce priveste invatamantul superior, Guvernul Bolojan ia in calcul o reforma controversata: comasarea sau chiar desfiintarea universitatilor considerate ineficiente. Obiectivul declarat este optimizarea resurselor si cresterea calitatii invatamantului universitar.

„Printre criteriile luate in calcul pentru eventualele comasari se numara numarul redus de studenti, lipsa performantei academice, problemele administrative si gradul scazut de integrare in piata muncii a absolventilor.”

Chiar daca masura ar putea genera opozitie din partea anumitor institutii, sustinatorii proiectului argumenteaza ca este o initiativa necesara pentru evitarea fragmentarii sistemului si sustinerea centrelor universitare cu adevarat performante.

Un nou drum pentru educatia din Romania?

Planul de guvernare propus de Ilie Bolojan vine cu o abordare ambitioasa si complexa asupra sistemului educational. Reformele propuse, daca vor fi implementate, ar putea produce o schimbare majora in modul in care este organizat procesul de invatare in Romania.

Cu accent pe echitate, performanta si modernizare, programul isi propune sa apropie Romania de standardele educationale europene si sa reduca disparitatile actuale dintre medii, regiuni si niveluri de invatamant.

Publicitate