Reactia presedintelui CCR in scandalul primelor de pensionare de 36.000 de euro. Marian Enache explica ce se intampla
Scandalul legat de acordarea unor prime consistente de pensionare pentru judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) a starnit reactii din partea opiniei publice. In mijlocul acestei controverse, presedintele CCR, Marian Enache, a venit cu o reactie oficiala, explicand contextul legal si institutional in care au aparut aceste sume vehiculate – echivalentul a peste 36.000 de euro pentru fiecare magistrat constitutional aflat la final de mandat.
Judecatorii CCR, la final de mandat cu prime de peste 180.000 de lei
Potrivit informatiilor aparute in spatiul public, trei judecatori ai Curtii Constitutionale – Marian Enache, Livia Stanciu si Attila Varga – urmeaza sa isi incheie mandatele in luna iulie 2025. In acest context, fiecare dintre acestia ar urma sa beneficieze de o prima de pensionare in valoare de aproximativ 180.000 de lei, echivalentul a sase salarii brute incasate la final de mandat.
Suma, considerata excesiva de o parte a opiniei publice, a generat un val de critici, in special in contextul sensibil al cheltuielilor publice si al dezechilibrelor bugetare.
Presedintele CCR raspunde acuzatiilor: „Pentru corecta informare a opiniei publice…”
Intr-un comunicat oficial transmis de Curtea Constitutionala, presedintele interimar Marian Enache a tinut sa clarifice situatia si sa sublinieze ca nici el, nici ceilalti doi colegi ai sai, nu au cerut aceste sume.
„Pentru corecta informare a opiniei publice fata de afirmatiile aparute in spatiul public referitoare la faptul ca judecatorii constitutionali aflati la final de mandat in anul 2025 ar fi primit sumele de bani prevazute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si in contextul in care Curtii Constitutionale nu i s-a cerut un punct de vedere cu privire la aceste afirmatii, presedintele interimar al Curtii Constitutionale face urmatoarele precizari:
In virtutea competentelor prevazute de Legea nr.361/2023 privind personalul Curtii Constitutionale si in calitate de ordonator principal de credite, Secretarul general al Curtii are obligatia informarii lunare a presedintelui si a Plenului Curtii Constitutionale cu privire la operatiunile efectuate in aceasta calitate, sens in care prezinta Plenului Curtii informari, note si/sau referate legate de executia bugetara, inclusiv cu privire la stadiul aplicarii legilor cu referire la orice aspecte care privesc bugetul instantei de contencios constitutional”, se arata in documentul oficial.
Ministerul Finantelor decide daca banii vor fi platiti sau nu
Potrivit explicatiilor oferite de Marian Enache, atributiile financiare revin Secretariatului General al Curtii, iar toate procedurile se desfasoara sub supervizarea Ministerului Finantelor. Plenul CCR nu a luat vreo hotarare legata de aceste prime, iar sumele nu au fost acordate.
„Plenul a decis ca orice masura luata de Secretarul general in calitate de ordonator principal de credite sa se deruleze potrivit legii si cu avizul expres al Ministerului Finantelor.
Plenul nu a luat nicio decizie si nicio hotarare cu privire la drepturile prevazute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992. Mai mult, niciunul dintre judecatorii al caror mandat se incheie in luna iulie 2025 nu a solicitat si nici nu a primit vreo suma de bani avand ca temei prevederile art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992”, mai transmite Marian Enache din functia de presedinte interimar al Curtii Constitutionale a Romaniei.
O reactie necesara in mijlocul unui scandal sensibil
Reactia presedintelui CCR survine intr-un moment in care transparenta cheltuielilor publice este un subiect din ce in ce mai sensibil in Romania. Sumele vehiculate pentru primele de pensionare, in timp ce se discuta despre reforme bugetare si austeritate in alte sectoare, au generat tensiuni si neincredere in randul contribuabililor.
In acest context, pozitia oficiala a Curtii Constitutionale este menita sa linisteasca opinia publica si sa ofere clarificari in privinta procesului decizional si a responsabilitatilor institutionale. Totodata, precizarile lui Marian Enache subliniaza faptul ca, pana in acest moment, nu a fost aprobata si nici acordata vreo suma de bani pentru prima de pensionare, in baza articolului 71 din Legea 47/1992.
Concluzie: O decizie in mainile Ministerului Finantelor
Desi legea permite acordarea acestor prime, decizia finala privind plata efectiva revine Ministerului Finantelor. Pana atunci, pozitia Curtii ramane una de rezerva si respectare stricta a legislatiei in vigoare. Reactia publica a presedintelui CCR reprezinta un pas important in gestionarea unei controverse care risca sa afecteze grav increderea in justitia constitutionala din Romania.