Primul Mesaj Oficial al SUA si UE despre Alegerea lui Nicusor Dan ca Presedinte al Romaniei
La nici 48 de ore de la anuntarea oficiala a rezultatului alegerilor prezidentiale din Romania, scena internationala s-a pus in miscare. Reactia care a atras cel mai mult atentia vine dinspre Statele Unite ale Americii, unde autoritatile au transmis un mesaj oficial de recunoastere a rezultatului electoral si de sustinere a presedintelui ales, Nicusor Dan.
Primul mesaj dat de oficialii americani despre alegerea lui Nicusor Dan
Mesajul nu a venit intamplator. Intr-o perioada in care contestarile interne si discursurile antieuropene sau suveraniste inca agita apele in politica romaneasca, sprijinul explicit al partenerilor strategici e mai mult decat o formalitate. E un semnal. Ferm, calculat, dar totusi deschis: noul presedinte are in fata nu doar o natiune polarizata, ci si o comunitate internationala care il asteapta la masa deciziilor.
Reactia Ambasadei SUA legata de noul presedinte al Romaniei
Primul mesaj oficial din exterior a fost postat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, marti, pe retelele sociale. Tonul e diplomatic, dar esentialul e acolo – recunoastere, continuitate si colaborare.
„Asteptam cu interes sa colaboram cu Nicusor Dan, in calitate de presedinte al Romaniei, si cu noul guvern roman, pentru a promova prioritatile noastre comune, precum apararea, energia si parteneriatele comerciale”,
se arata in mesajul oficial publicat pe contul de Facebook al ambasadei.
Decriptat, acest mesaj e o reafirmare a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, dar si o invitatie politica la coerenta. Subiectele enumerate – aparare, energie, comert – nu sunt intamplatoare. Ele reflecta dosarele fierbinti in care Washingtonul asteapta pozitionari clare si predictibile din partea Bucurestiului: consolidarea flancului estic NATO, tranzitul energetic si rolul Romaniei in arhitectura economica regionala.
In spatele formulei diplomatice, insa, se ascunde un pragmatism american clasic: alegatorii romani au decis, iar administratia de la Washington lucreaza cu realitatea de pe teren. Nicusor Dan este presedintele ales. Punct.
Bruxelles-ul s-a miscat mai repede
Daca Washingtonul a asteptat sa treaca noaptea, liderii europeni au reactionat chiar in seara alegerilor, imediat dupa anuntarea rezultatului neoficial. Mesaje de felicitare au venit de la presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de la presedintele Consiliului European, Charles Michel, dar si de la omologii din tarile vecine – Franta, Germania, Italia si Polonia. Toti au salutat alegerea „democratica si clara” a poporului roman si au vorbit despre „continuarea parcursului european” al tarii noastre.
In mesajul transmis de Ursula von der Leyen se subliniaza ca Romania ramane un „actor-cheie” in Uniunea Europeana si ca alegerea unui presedinte cu un profil tehnocrat, cu un discurs proeuropean si proaspat de drept, consolideaza „valorile comune pe care se bazeaza proiectul european”.
Pe scurt, Bruxelles-ul a vrut sa transmita ca Nicusor Dan e omul potrivit, ales la momentul potrivit, pentru o Romanie care, in ciuda crizelor interne, continua sa conteze in ecuatiile strategice ale Europei unite.
Reactiile externe valideaza legitimitatea interna
Faptul ca SUA si Uniunea Europeana au reactionat atat de prompt si clar este, in sine, o validare politica si simbolica. Nu e doar o formalitate de protocol, ci o aliniere a discursului international cu rezultatul votului popular. Asta conteaza cu atat mai mult cu cat, in ultimele zile, s-au facut auzite voci – mai ales din zona AUR – care contesta nu doar legitimitatea alegerilor, ci si neutralitatea institutiilor implicate.
Intr-un climat politic tensionat, in care unii lideri politici acuza „frauda”, „manipulare” si „implicarea ambasadelor”, sustinerea venita tocmai de la acele ambasade poate parea, paradoxal, un combustibil in plus pentru retorica conspirationista. Dar pentru votantul rezonabil, pentru mediul de afaceri, pentru corpul diplomatic si pentru investitorii straini, aceste reactii internationale conteaza decisiv.