Papa Francisc a plecat la Domnul. Ce se intampla cu cei care decedeaza in Saptamana Luminata

Publicitate

Papa Francisc a plecat la Domnul. Ce se intampla cu cei care decedeaza in Saptamana Luminata

Vaticanul a confirmat in urma cu putin timp vestea care a intristat intreaga lume crestina: Papa Francisc a trecut la cele vesnice. Suveranul Pontif, iubit pentru blandetea, modestia si mesajele sale de iubire si reconciliere, a plecat din aceasta lume intr-una dintre cele mai speciale perioade ale calendarului ortodox si catolic: Saptamana Luminata.

In traditia romaneasca, se spune ca cei care mor in Saptamana Luminata merg direct in Rai. Este o credinta adanc inradacinata in spiritualitatea poporului nostru, dar si in invataturile crestine, potrivit carora aceasta saptamana este simbolul invierii, iertarii si luminii divine.

Publicitate

Ce inseamna sa mori in Saptamana Luminata?

Potrivit traditiei ortodoxe, Saptamana Luminata incepe in prima zi de Paste si se incheie in Duminica Tomii. Este o perioada in care portile Raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului inchise. Clopotele bisericilor nu se mai trag pentru morti, ci doar se bat cu bucurie, in amintirea Invierii Domnului.

Se spune ca sufletele celor adormiti in aceasta saptamana nu mai trec prin vamile vazduhului si nu mai au parte de judecata aspra de apoi. In schimb, sunt invaluite in lumina si sunt primite cu mila si iubire in Imparatia Cerurilor.

Obiceiuri si superstitii vechi

  • In unele sate din Bucovina si Maramures, batranii spuneau ca „daca mori in Saptamana Luminata, iti deschide Sfantul Petru portile Raiului cu mana lui”.
  • In Moldova se obisnuia sa nu se aprinda lumanare la capul celui decedat in aceasta perioada, ci doar candela, semn ca sufletul pleaca deja in lumina.
  • La inmormantarile din aceasta saptamana, coliva este adesea inlocuita cu pasca si oua rosii, in semn de biruinta asupra mortii.

Un simbol al iertarii

Pentru credinciosi, moartea in aceasta perioada este vazuta nu ca o pedeapsa, ci ca o binecuvantare. Se spune ca Dumnezeu alege in aceasta saptamana doar sufletele curate, care au facut lumina in jurul lor. Iar Papa Francisc, prin tot ceea ce a intruchipat, a fost un astfel de suflet.

Ramane in istorie ca un om al pacii, al reconcilierii intre religii si al iubirii neconditionate. A vorbit adesea despre mila, despre speranta si despre slujirea celor sarmani — valori care isi gasesc acum implinirea in aceasta trecere in lumina.

Viata Papei Francisc – un exemplu de modestie si credinta

Papa Francisc, nascut Jorge Mario Bergoglio in Argentina, a devenit primul papa din America Latina si primul iezuit care a ocupat acest rol. A fost ales in 2013, iar pontificatul sau a fost marcat de empatie, apropiere de oameni si o dorinta profunda de reforma spirituala. A pus accent pe protejarea celor marginalizati, pe dialogul interreligios si pe unitate in diversitate.

De-a lungul vietii sale, a refuzat luxul si a trait cu o simplitate care a inspirat milioane. A ales sa locuiasca intr-o resedinta modesta in locul apartamentului papal traditional si a fost adesea vazut mancand impreuna cu angajatii Vaticanului sau vizitand refugiati si oameni fara adapost.

„Dumnezeu nu se oboseste niciodata sa ierte. Noi suntem cei care ne obosim sa cerem iertare.”
— Papa Francisc

Acum, in Saptamana Luminata, Papa Francisc pleaca din aceasta lume asa cum a trait: cu smerenie, in lumina credintei si sub semnul sperantei vesnice. Fie ca sufletul sau sa gaseasca odihna in bratele milostive ale lui Dumnezeu.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.