Rusia devine o amenintare tot mai mare pentru Romania. Zona vulnerabila din care ar putea incepe invazia rusa
In contextul unei situatii regionale tot mai tensionate, Rusia devine o amenintare tot mai semnificativa pentru Romania. Un punct vulnerabil important ar putea deveni locul din care ar incepe invazia ruseasca. Generalul Vlad Gheorghita atrage atentia asupra unei posibile testari a „Articolului 5” din tratatul NATO, in urmatoarele luni.
Scenariul unui razboi direct intre NATO si Rusia
Intr-o perioada de instabilitate regionala, cu o Rusie tot mai agresiva fata de statele NATO, in special cele aflate pe flancul estic al Aliantei, serviciile secrete britanice, franceze si germane preconizeaza cel mai grav scenariu: un conflict direct intre NATO si Rusia.
Publicitate
Generalul Gheorghita avertizeaza asupra unei posibile invazii
Conform declaratiilor recente ale generalului Vlad Gheorghita, seful Statului Major al Apararii, Romania ar putea fi un punct de interes pentru o eventuala agresiune ruseasca. Intr-un interviu acordat emisiunii „Romania, te iubesc!” de la ProTV, Gheorghita a subliniat ca nu poate fi exclus un atac rusesc asupra unei tari NATO, iar Romania ar putea fi in centrul acestui scenariu.
„Romania a fost in spatiul de influenta al Uniunii Sovietice. Opiniile sunt ca exista aceasta posibilitate si noi, militarii, nu putem sa o excludem ca Rusia, in urmatoarele 6 luni, 2 ani, 4 ani, sa incerce sa verifice alianta din punct de vedere al aplicarii Articolului 5 al tratatului,” a afirmat generalul.
Referitor la un eventual atac militar, generalul Gheorghita a raspuns ferm: „Sa incerce sa atace.”
„Ultima vara de pace nu mai este complet ireala”
Anterior, expertul militar german, Sonke Neitzel, a spus ca Vladimir Putin ar putea lansa un atac asupra unei tari NATO dupa incheierea unui acord de pace in Ucraina. „Daca se va ajunge la un astfel de razboi depinde de reactia NATO in ansamblu, de rolul lui Trump, de rolul europenilor si de existenta pacii in Ucraina, indiferent cum va arata aceasta”, a declarat expertul.
„Din pacate, expresia ultima vara de pace nu mai este ceva complet ireal”, a avertizat Neitzel.
Pregatiri pentru un posibil conflict militar in Europa
Ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, a subliniat necesitatea unei pregatiri intense pentru un posibil conflict militar in Europa. „Iesim dintr-o perioada de 30 de ani de pace, de care am beneficiat cu totii. Astazi, mergem in cealalta directie. Trebuie neaparat sa acceleram ritmul pregatirii noastre pentru a fi gata,” a declarat ministrul, referindu-se la un razboi cu Rusia, potrivit Zone Militaire
Orasele din Romania care ar putea fi tinte ale invaziei rusesti
Un punct strategic major pentru securitatea Romaniei este „Poarta Focsani”, un coridor esential situat intre Carpati si Dunare. Acesta reprezinta o ruta cheie prin care trupele ruse ar putea patrunde in Romania in cazul unui conflict armat. Acest scenariu negru a fost deja prevazut si de expertii italieni. Orasele din Romania cele mai vulnerabile in fata unei invazii rusesti sunt, potrivit acestora, Tulcea, Braila, Galati si Focsani, cu conditia ca orasul ucrainean Odesa sa fie capturat de fortele ruse.
Sprijin din partea NATO pentru protectia Romaniei
Pentru a sprijini Romania in acest context, militarii francezi din Brigada de Geniu au inceput un proiect de cartografiere detaliata a regiunii. Acest proiect are scopul de a permite o planificare eficienta a apararii. Potrivit publicatiei „Le Figaro”, specialisti din cadrul 28e Groupe Géographique au sosit in Romania pentru a crea harti 3D extrem de precise, utilizand tehnologia lidar, drone si senzori avansati pentru analiza detaliata a drumurilor, podurilor, cladirilor si terenului.
Coridorul Suwalki – o alta zona vulnerabila pentru NATO
Pe langa „Poarta Focsani”, un alt punct vulnerabil pentru NATO este Coridorul Suwalki, o fasie de teritoriu care separa enclava rusa Kaliningrad de Belarus. Expertii militari sunt de parere ca Rusia ar putea lansa un atac rapid asupra tarilor baltice, cu scopul de a obtine mii de ostatici si a forta NATO sa ia o decizie dificila. „Putin ar putea intreba NATO: ‘Vrei sa risti al Treilea Razboi Mondial pentru o tara mica?’ Daca NATO ezita sau intarzie sa raspunda, alianta s-ar putea prabusi,” au avertizat analistii.
Pregatiri militare intense alaturi de aliatii NATO
Cartografierea teritoriului este esentiala pentru manevrele militare, mai ales in scenariile in care semnalele GPS ar fi perturbate de tehnologia ruseasca, asa cum se intampla frecvent in Ucraina. „Putem masura exact latimea podurilor si rezistenta lor,” a explicat o sergenta franceza, subliniind ca aceste date sunt folosite pentru aparare si pentru logistica miscarii trupelor.
Colonelul Guillaume Schmidt a subliniat ca, in Ucraina, hartile sunt actualizate zilnic din cauza distrugerilor continue. „Armele moderne, precum Caesar sau Himars, se bazeaza pe GPS. Daca acesta e blocat, trupele folosesc harti fizice cu puncte de reper fixe.”
„Ochii brigazii” in lupta pentru controlul terenului
Generalul Christophe Bizien, coordonator al unitatii franceze, a declarat ca echipele de cartografie joaca un rol-cheie in orice operatiune militara. „Aceste echipe sunt «ochii brigazii de geniu» si joaca un rol crucial in orice misiune,” a subliniat Bizien.