Presedintele Klaus Iohannis si-a anuntat oficial demisia din functia de presedinte al Romaniei. Conform prevederilor Constitutiei Romaniei, Ilie Bolojan, in calitate de presedinte al Senatului, preia functia de presedinte interimar pana la organizarea alegerilor prezidentiale programate in luna mai.
Alegerile prezidentiale vor avea loc in luna mai
Potrivit Constitutiei Romaniei, „in termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.” Acest termen este respectat, deoarece alegerile prezidentiale sunt deja stabilite: primul tur pe 4 mai si al doilea tur pe 18 mai.
Klaus Iohannis: „Voi pleca din functie pe 12 februarie”
Presedintele Klaus Iohannis a facut anuntul intr-o declaratie oficiala sustinuta luni la Palatul Cotroceni. „Pentru a scuti Romania si pe cetatenii romani de aceasta criza, de aceasta evolutie inutila si negativa, demisionez din functia de presedinte al Romaniei. Voi pleca din functie poimaine, 12 februarie.”, a declarat Iohannis.
Publicitate
Aceasta decizie vine in contextul unei proceduri de suspendare initiate de Parlament. Partidul Opozitiei Totale (POT) a depus pentru a treia oara cererea de suspendare, care urma sa fie dezbatuta marti in Parlament. Urmatoarea saptamana ar fi fost decisiva pentru votul final asupra suspendarii in plen.
„Peste putine zile se va vota suspendarea mea si Romania va intra in criza. Romania va intra in criza pentru ca se declanseaza referendumul de demitere a presedintelui. Acest demers va avea efecte in plan intern si va avea efecte, din pacate, si in plan extern.”, a adaugat Klaus Iohannis.
Atributiile presedintelui interimar al Romaniei
Ilie Bolojan, actualul presedinte al Senatului, devine presedinte interimar al Romaniei si va prelua atributiile constitutionale aferente. Cu toate acestea, rolul sau va avea anumite limitari, conform Constitutiei:
Nu poate dizolva Parlamentul;
Nu poate initia referendum;
Nu poate adresa mesaje Parlamentului cu privire la problemele majore ale natiunii.
Totodata, Ilie Bolojan va fi nevoit sa renunte atat la functia de presedinte al Senatului, cat si la conducerea Partidului National Liberal (PNL). Surse din interiorul PNL mentioneaza ca printre posibilii succesori ai acestuia la sefia partidului se numara Catalin Predoiu si Emil Boc.
Context politic: Ilie Bolojan si PNL
Ilie Bolojan a preluat interimatul la conducerea PNL dupa demisia lui Nicolae Ciuca, care a parasit functia in urma rezultatului slab obtinut de partid la alegerile prezidentiale din noiembrie 2024. Aceste alegeri au fost ulterior anulate de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), generand un nou context politic tensionat.
Situatia politica din Romania ramane una dinamica, iar evolutiile din urmatoarele saptamani vor fi esentiale pentru stabilitatea tarii.