Conferentiarul dr. Mihai Craiu, medic pediatru, trage un semnal de alarma privind reapartia difteriei in Europa si indeamna parintii sa isi vaccineze copiii impotriva acestei boli extrem de periculoase, supranumita „ingerul mortii copiilor prin sufocare”. Recent, Germania a raportat un caz fatal, ridicand ingrijorari in randul comunitatii medicale.
„Ingerul mortii copiilor se intoarce”
„Ingerul mortii copiilor se intoarce. Nu este o gluma sau o metafora. Este realitatea. De fapt, o tragica stire Reuters. Difteria, supranumita «ingerul mortii copiilor prin sufocare» s-a intors. Boala considerata practic absenta din tarile UE loveste din nou. Un baiat de 10 ani, anterior sanatos, DAR (sublinierea autorului, n.r.) nevaccinat, din Germania, a murit la Berlin, acum cateva zile, dupa ce s-a imbolnavit de difterie in urma cu 3 luni”, a transmis medicul intr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Acesta a subliniat ca nu este un caz izolat, mentionand ca „in Germania au mai murit de complicatii ale difteriei si doi adulti in ultimul an. Tot nevaccinati.”
Publicitate
Difteria in lume: Cresterea cazurilor si riscurile pentru Romania
Difteria nu afecteaza doar Europa. „Si nu e un accident izolat. In Africa de Sud anul trecut au fost raportate peste 20 de infectii cu agentul patogen al difteriei (Corynebacterium, tulpini toxigene), din care cinci au murit. Veti spune ca Africa de Sud e departe… Ok. Dar Ucraina? Caci aceasta e aproape de noi si milioane de cetateni ucraineni au trecut prin tara noastra. Un numar mult mai mic de persoane care au fugit din calea razboiului au ramas aici”, a mai precizat dr. Mihai Craiu.
Inainte de pandemie, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) avertiza ca in judetele de la granita cu Ucraina au reaparut cazuri de difterie. „Chiar inainte de pandemie, CNSCBT avertiza cele 7 judete de la granita cu Ucraina ca in aceasta zona au reaparut cazurile de difterie. Si in Romania au existat emotii, dar a fost alarma falsa. Pana sa zicem ca am scapat, e bine sa ne uitam in carnetul de vaccinare al copiilor nostri. Daca este schema incompleta pentru Diftero-Tetano-Pertussis (DTP, n.r.), ar trebui discutat cu medicul de familie despre recuperarea vaccinarii.”
Ce este difteria si cum se transmite?
Difteria este o boala infectioasa severa cauzata de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Se transmite prin secretii respiratorii si contact direct cu leziuni infectate. In forma sa grava, poate duce la obstructie respiratorie prin formarea de pseudomembrane faringiene si poate elibera toxine ce provoaca miocardita si neuropatii severe.
In lipsa tratamentului, difteria are o rata ridicata de mortalitate. Inainte de introducerea vaccinului DTP, in perioada interbelica, peste 50.000 de copii mureau anual din cauza acestei infectii.
Vaccinarea sistematica a redus drastic numarul cazurilor la nivel mondial. „Boala, considerata aproape absenta in statele membre ale Uniunii Europene datorita vaccinarii sistematice, a fost raportata si in alte regiuni. In Africa de Sud, anul trecut, s-au inregistrat peste 20 de cazuri, dintre care cinci au avut evolutie fatala.”
Romania ramane vulnerabila in fata reintroducerii acestei boli, avand in vedere fluxul mare de persoane venite din zone cu acoperire vaccinala scazuta. „Avand in vedere fluxul de persoane din aceasta regiune catre Romania, riscul de reintroducere a agentului patogen ramane o preocupare epidemiologica majora.”
Un caz rar, dar mortal, in Germania
Un baiat de 10 ani a murit in urma unei infectii cu difterie intr-un spital din Berlin, a relatat ziarul german Tagesspiegel, citand Ministerul Sanatatii din Brandenburg. Copilul, nevaccinat, contractase boala in octombrie si fusese internat la terapie intensiva timp de trei luni.
In Germania, difteria este o boala extrem de rara datorita vaccinarii extinse. Totusi, Institutul Robert Koch a raportat ca, in 2023, un adult a murit din cauza difteriei, iar in 2024 au fost deja inregistrate doua decese.
Organizatiile internationale subliniaza ca vaccinarea ramane cea mai eficienta metoda de preventie. „Cazurile la nivel mondial au scazut cu peste 90% intre 1980 si 2010, pe fondul introducerii pe scara larga a vaccinarii impotriva difteriei”, precizeaza Institutul Robert Koch.
Grupul german de experti in vaccinare (STIKO) recomanda administrarea vaccinului DTP in copilarie, ideal in combinatie cu alte vaccinuri pentru protectie impotriva mai multor infectii bacteriene si virale.
Concluzie: Vaccinarea este esentiala pentru prevenirea difteriei
Difteria este o amenintare reala, iar preventia prin vaccinare este cea mai sigura metoda de protectie. Medicii si autoritatile sanitare avertizeaza asupra riscurilor asociate refuzului vaccinarii si incurajeaza parintii sa verifice carnetele de vaccinare ale copiilor.
Mentinerea unei acoperiri vaccinale ridicate este esentiala pentru evitarea unei epidemii, iar personalul medical joaca un rol esential in informarea corecta a populatiei. Recuperarea vaccinarii in cazul schemelor incomplete poate face diferenta dintre viata si moarte.