Calendar ortodox 2 februarie 2025. Cruce rosie: Intampinarea Domnului. Ziua in care dorintele se indeplinesc

Publicitate

Intampinarea Domnului – sarbatoare importanta pe 2 februarie
Pe 2 februarie, Biserica Ortodoxa praznuieste Intampinarea Domnului, un eveniment ce are loc la 40 de zile dupa Nasterea Mantuitorului. Se spune ca rugaciunile rostite in aceasta zi au o putere deosebita.

Respectarea Legii la 40 de zile de la Nastere

Potrivit traditiei iudaice, la 40 de zile de la nastere, fiecare intai-nascut de parte barbateasca trebuia inchinat lui Dumnezeu. Astfel, Fecioara Maria si dreptul Iosif L-au adus pe Pruncul Iisus la Templu, implinind aceasta randuiala sfanta.

Intalnirea cu dreptul Simeon si prorocita Ana

In Templu, Sfanta Familie a fost intampinata de dreptul Simeon si prorocita Ana. Simeon era unul dintre traducatorii Pentateuhului din ebraica in greaca. Cand a ajuns la profetia „Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu”, el a vrut sa inlocuiasca termenul „fecioara” cu „femeie”, dar Dumnezeu i-a promis ca nu va muri pana cand Il va vedea pe Mesia.

Publicitate

Cuvintele profetice ale dreptului Simeon

Luand Pruncul in brate, Simeon a rostit cuvintele:
„Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel” (Luca 2, 29-32).

Dupa aceasta intalnire, Simeon si-a implinit menirea, plecand sa duca vestea Mantuirii si sufletelor celor adormiti, asa cum este consemnat in traditia crestina.

Rugaciune la sarbatoarea Intampinarii Domnului, indeplineste dorinte

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule Unule Nascut si Cuvantul lui Dumnezeu, Care mai inainte ai fost vazut de prooroci, ca prin oglinda, in ghicitura si mai pe urma, in aceste zile, Te-ai nascut nestricat cu trupul din Preasfanta Fecioara Maria si in a patruzecea zi, in locul cel sfant, intru intampinarea intregii lumi, Te-ai aratat ca Prunc, purtat in bratele Dreptului Simeon pentru mantuirea tuturor celor din Adam! Cat de proslavita si de prealuminata este aducerea Ta in bratele Nascatoarei de Dumnezeu in biserica Domnului si Intampinarea Ta de catre batranul Simeon.

Astazi cerurile se veselesc si pamantul se bucura de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului si Imparatului nostru. De demult Moise s-a urcat in munte ca sa vada slava Ta, dar nu a putut sa-Ti vada fata Ta, pentru ca i-ai aratat doar spatele. In aceasta zi prealuminoasa a intampinarii Tale, Tu Te-ai aratat pe Tine Om, stralucind de nespusa dumnezeiasca Lumina, ca impreuna cu Simeon sa Te vedem fata catre fata, sa Te pipaim cu mainile si sa Te primim in bratele noastre ca sa Te cunoastem pe Tine ca Dumnezeu venit in trup.

entru aceasta proslavim nespusa coborarea Ta si marea Ta iubire de oameni, ca prin venirea Ta ai daruit acum bucurie cereasca neamului omenesc cazut de demult in pacat. Ca Tu prin dreapta Ta judecata ai izgonit pe stramosii nostri din raiul desfatarii in lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit si iarasi ne-ai deschis locasurile ceresti si ai prefacut plansul nostru intru bucurie, iar Adam nu se mai rusineaza pentru neascultare si nici nu se va mai ascunde de la fata Ta, fiind chemat de Tine, pentru ca Tu ai venit acum ca sa iei asupra-Ti pacatele lui, sa-l speli cu sangele Tau si sa-l imbraci pe el, gol fiind, in haina mantuirii, in podoaba veseliei si sa-l infrumusetezi pe el, ca pe un mire.

Iar pe noi, pe toti, care praznuim dumnezeiasca Ta intampinare, invredniceste-ne ca impreuna cu fecioarele intelepte sa Te intampinam pe Tine, Mirele nostru Ceresc, cu candelele credintei si curatiei aprinse sa privim cu ochii credintei dumnezeiasca Ta fata, sa Te purtam in inimi, in toate zilele vietii noastre, ca sa ne fii noua Dumnezeu si noi sa fim poporul Tau.

Iar in slavita si infricosatoarea zi a venirii Tale, cand toti sfintii vor iesi in vazduh pentru marea Ta intampinare, invredniceste-ne si pe noi sa Te vedem, si astfel pururea cu Domnul vom fi. Slava milosardiei Tale, slava Imparatiei Tale, slava purtarii Tale de grija, Unule iubitorule de oameni, ca a Ta este imparatia si puterea si slava, impreuna cu Cel fara de Inceput al Tau Parinte si cu Preasfantul si Bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Traditii si obiceiuri specifice zilei de 2 februarie

In cadrul sarbatorii „Intampinarea Domnului”, exista numeroase traditii si obiceiuri care sunt pastrate cu sfintenie in randul credinciosilor. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este aprinderea lumanarilor, un gest simbolic care reflecta lumina divina ce patrunde in lume prin Hristos.

De asemenea, un alt obicei popular este binecuvantarea candelelor, care sunt considerate simboluri ale norocului si protectiei pentru gospodarii. In multe localitati, oamenii isi aduc lumanarile la biserica pentru a le binecuvanta, avand credinta ca acestea vor proteja locuintele si vor aduce sanatate celor din casa.

Un alt obicei specific acestei sarbatori este confectionarea colacilor, o traditie pastrata in special in mediul rural. Colacii sunt modelati sub forma de inele, simbolizand razele soarelui, si sunt adesea daruiti celor dragi sau folositi la diverse ritualuri religioase. In plus, gospodinele curata si pregatesc locuintele pentru binecuvantarea divina, considerand ca o casa curata va atrage protectia si harul lui Dumnezeu.

Ce nu ai voie sa faci pe 2 Februarie

De-a lungul secolelor, au aparut o serie de superstitii si reguli legate de ziua de 2 februarie, menite sa protejeze sanatatea si bunastarea celor care respecta traditiile. Aceste obiceiuri sunt considerate esentiale pentru a mentine echilibrul si protectia spirituala. Iata cateva dintre lucrurile pe care nu ai voie sa le faci in aceasta zi, conform traditiei:

Nu matura casa: Se crede ca acest gest ar putea aduce nenorociri si ar afecta sanatatea pasarilor si productivitatea stupilor. Este o zi de respect pentru viata animala si pentru tot ce se afla in jurul nostru.

Nu cosi sau nu tricotezi: Se considera ca astfel de activitati pot aduce ghinion si pot perturba linistea spirituala a zilei.

Nu prelucra lana: Se spune ca prelucrarea lanii in aceasta zi poate aduce neplaceri sau probleme de sanatate pentru cei care o manipuleaza.

Abtine-te de la crosetat si taiat cu foarfeca: Aceste activitati sunt privite ca fiind interzise in ziua de 2 februarie, deoarece sunt asociate cu norocul si prosperitatea care ar putea fi afectate negativ.

Nu cere bani sau nu pretinde lucruri: Aceasta este o zi in care este bine sa fii modest si sa iti pastrezi intentiile pure. Cererile sau pretentiile financiare ar putea atrage energie negativa.

Nu te implica in conflicte: Este o zi de pace si reconciliere, iar conflictele nu sunt permise, pentru a pastra armonia spirituala.

Nu lucrezi in gospodarie: In aceasta zi, este recomandat sa te abtii de la munca si sa te concentrezi pe spiritul sarbatorii si pe intelegerea profunda a semnificatiei religioase.

Respectand aceste traditii si interdictii, credinciosii de rit ortodox se conecteaza mai profund cu spiritualitatea acestei zile, incepand un nou ciclu de purificare si invatatura divina.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.