Se deschid portile Schengen. Austria si Olanda au cedat

Publicitate

Ministrii de interne din Uniunea Europeana vor decide joi asupra aderarii depline a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, stabilind totodata data la care controalele la granitele terestre vor fi eliminate. Aceasta decizie vine dupa ce Austria si Olanda au renuntat la veto-ul aplicat in ultimii doi ani, potrivit News.ro.

Presedintia ungara a Consiliului UE a inclus pe agenda reuniunii de joi a ministrilor de interne din UE „adoptarea unei decizii de stabilire a datei de ridicare a controalelor persoanelor la frontiera terestra interna cu si intre Romania si Bulgaria”, conform unui comunicat referitor la agenda Consiliului JAI.

Romania si Bulgaria aplica deja integral normele Schengen incepand cu 31 martie 2024, data de la care controalele la frontierele interne aeriene si maritime au fost eliminate, potrivit aceluiasi comunicat.

Publicitate

Situatia generala a spatiului Schengen si prioritatile anuale

Ministrii vor evalua, de asemenea, situatia generala a spatiului Schengen, concentrandu-se pe implementarea prioritatilor anuale stabilite de Consiliul Schengen. Discutiile vor include masuri de crestere a securitatii globale prin digitalizare.

Reuniunea Consiliului JAI va avea loc joi la Bruxelles, incepand cu ora 11:00 (ora Romaniei). Romania va fi reprezentata de ministrul de interne, Catalin Predoiu, care a avut luni o videoconferinta cu omologul sau ungar, Sándor Pintér, pentru pregatirea acestei reuniuni. „Apreciez sprijinul constant al Presedintiei ungare a Consiliului, un partener de inspaina in demersurile noastre pentru finalizarea acestui dosar strategic”, a declarat Predoiu pe Facebook.

Austria si Olanda renunta la veto

Luni seara, ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a anuntat ca Austria nu va mai bloca extinderea Schengen si va vota pentru includerea Romaniei si Bulgariei. Tarile de Jos au aprobat, de asemenea, aderarea celor doua tari, in urma unui vot pozitiv al parlamentului olandez.

Toate celelalte state membre UE si-au exprimat deja acordul pentru aderarea completa a Romaniei si Bulgariei la Schengen. Comisia Europeana a cerut incepand de anul trecut ca Austria sa renunte la opozitia sa, iar un prim pas a fost realizat cu „Air Schengen”, prin eliminarea controalelor aeriene si maritime in martie 2024.

Un proces de durata

Romania si Bulgaria au inceput demersurile pentru aderarea la Schengen inca din 2011. Desi in 2011 si 2012 institutiile europene au confirmat impreuna respectarea criteriilor tehnice, decizia finala a fost blocata de veto-urile repetate ale unor state precum Germania, Franta si Olanda. Acestea au invocat probleme legate de lupta anticoruptie si gestionarea migratiei ilegale.

Blocajul din 2022, cand Romania si Bulgaria nu au fost admise in Schengen in timp ce Croatia a fost acceptata, a generat indignare. Austria a motivat atunci opozitia sa prin gestionarea insuficienta a migratiei ilegale, iar Olanda a avut obiectii privind Bulgaria. De atunci, eforturile diplomatice si politice au intensificat presiunile asupra celor doua tari pentru a renunta la veto.

Importanta spatiului Schengen

Spatiul Schengen, creat intre cinci tari europene in 1985, este astazi cel mai mare spatiu de libera circulatie din lume, cuprinzand 27 de state si o populatie de aproape 420 de milioane de persoane. Prin eliminarea controalelor la frontierele interne, Schengen permite libera circulatie a persoanelor si contribuie la consolidarea economica si sociala a Uniunii Europene.

Aderarea deplina a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va aduce beneficii semnificative economice si sociale, inlesnind mobilitatea cetatenilor si contribuind la consolidarea proiectului european.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.