Rezultatele intermediare ale votului: intre manipulare si incalcarea legii
Astazi, la pranz, zeci de site-uri au publicat rezultate intermediare ale votului, pretinzand ca arata ierarhia „de moment”. Sociologii Catalin Stoica, fost director CURS, si Gelu Duminica au declarat pentru HotNews ca „ele trebuie ignorate”.
Rezultatele intermediare nu sunt valide
Catalin Stoica si Gelu Duminica atrag atentia ca aceste date nu au nicio valoare din punct de vedere stiintific si pot face parte dintr-o strategie de manipulare. Gelu Duminica a folosit termenul „intoxicari” pentru a descrie aceasta situatie.
Publicitate
„Am facut multe exit-poll-uri la alegeri. Si niciodata nu poti avea la pranz sau dupa-amiaza date care sa poata fi tratate drept rezultate”, a explicat Catalin Stoica. La randul sau, Gelu Duminica a declarat: „Un institut care ar furniza astfel de date s-ar decredibiliza. Nici nu cred ca sunt date de la institute”.
In ceea ce priveste posibilitatea ca aceste informatii sa serveasca intereselor unor partide sau candidati, Duminica a afirmat: „Da, sau interesul oricui altcuiva”.
Incorectitudine sociologica si incalcarea legii
Ambii sociologi subliniaza ca prezentarea datelor intermediare drept rezultate este atat o problema legala, cat si una de corectitudine profesionala.
„Mai ales intr-un exercitiu de vot neclar, cu atat de multi nehotarati, e imposibil sa pretinzi ca ai rezultatele atat de devreme. Cifrele care apar sunt intoxicari”, a declarat Gelu Duminica.
Catalin Stoica a completat: „Asteptati ora 21! […] De regula, cifrele de la 22:30, care cuprind inchiderea de la ora 21, acelea trebuie luate in calcul”.
Reactia CNA si consecintele juridice
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a luat masuri in urma situatiei.
Potrivit lui Mircea Toma, membru CNA, institutia a sesizat Biroul Electoral Central (BEC) si Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pentru incalcarea legii privind publicarea datelor exit-poll inainte de ora 21.
„Noi am primit sesizari de la cetateni […] si am decis sa sesizam AEP si BEC. Nu puteam ignora aceste sesizari. […] Practica aceasta exista de ani de zile, nu a fost niciodata vreo institutie care sa se sesizeze”, a explicat Mircea Toma.
Reactii politice
Mircea Geoana, unul dintre candidati, a catalogat cifrele aparute ca fiind „mincinoase si manipulatoare”.
„De ce mintiti romanii? De ce atata disperare, incat riscati rigorile legii? Cati bani publici sunt aruncati pentru a publica asa-zisele surse politice?”, a declarat Geoana.
Concluzie
Rezultatele intermediare aparute inainte de ora 21 sunt atat ilegale, cat si nerelevante din punct de vedere stiintific. Sociologii si autoritatile recomanda sa se acorde atentie doar datelor oficiale, colectate si prezentate conform legii.