Scandal urias in sectiile ATI din Turcia. Mai multi nou-nascuti sanatosi au fost internati pentru tratamente false, 12 copii au murit. Procurorii cer pedepse de peste 500 de ani

Publicitate

Un procuror din Turcia a cerut peste 500 de ani de inchisoare pentru liderii unei organizatii criminale din Istanbul, acuzati ca au plasat nou-nascuti in mod nejustificat in unitati de terapie intensiva pentru castiguri financiare, ceea ce a dus la moartea mai multor bebelusi, scrie hurriyetdailynews.com

Incheierea anchetei

Ancheta asupra gruparii, dezvaluita prima data in mai, a fost incheiata, iar Parchetul de pe langa Tribunalul Büyükçekmece a finalizat rechizitoriul. Documentul de 494 de pagini a relevat ca, in loc sa fie transferati in spitale unde bebelusii ar fi primit ingrijirea adecvata, acestia erau trimisi in unitati alese de suspectii care colaborau cu serviciul de urgenta, selectand spitale considerate „profitabile pentru organizatie.”

Obiectivul grupului

Conform rechizitoriului, scopul principal al grupului nu era recuperarea bebelusilor, ci cresterea castigurilor financiare, indrumandu-i catre tratamente mai scumpe, precum terapia intensiva, extorcand astfel mai multi bani de la Institutul de Securitate Sociala. Profiturile erau impartite intre membrii gruparii, multi dintre acestia fiind lucratori din domeniul sanatatii.

Publicitate

Practici frauduloase

Rechizitoriul a mentionat ca „prin aceste practici frauduloase, suspectii au multiplicat de trei-patru ori veniturile generate din unitatile de terapie intensiva neonatala.” Cu toate acestea, din cauza perioadelor prelungite si inutile de spitalizare in unitatile neonatale, care sunt predispuse la infectii, unii bebelusi au murit tragic.

Decese atribuite acestor practici

Cel putin 12 decese au fost atribuite acestor practici, in timp ce multi bebelusi care au supravietuit sufera acum de afectiuni grave, care le vor afecta sanatatea pe viata.

Marturia unei mame

„Fetita mea a petrecut trei nopti in terapie intensiva”, a declarat o mama indurerata pentru ziarul Milliyet, al carei nou-nascut a murit in unitate. „Ulterior, doctorul mi-a spus: ‘Acest loc este pentru bebelusi de o luna. Daca fetita ta ramane aici, va muri. Gaseste alt spital.’ Nu am reusit sa gasim unul. Doctorul responsabil cu terapia intensiva ne-a recomandat apoi un spital, explicand ca pretul pe noapte pentru terapie intensiva era de 7.000 de lire turcesti si ca fiica noastra avea nevoie de doua saptamani de tratament. Am acceptat.”

Organizarea gruparii

Rechizitoriul, care se refera la grupare ca „Organizatia criminala a nou-nascutilor” in domeniul public, a detaliat modul in care gruparea, operand cu putini medici in mai multe spitale, oferea ingrijire medicala in principal prin asistente si asistenti medicali, ceea ce a dus la cresterea mortalitatii infantile.

Incalcari grave ale eticii medicale

In multe cazuri, asistentele s-au prezentat ca medici in fata familiilor bebelusilor si au administrat tratamente medicale fara stirea doctorilor din spital, avand consecinte fatale pentru bebelusi. Convorbirile telefonice interceptate de autoritati au dezvaluit ca membrii sindicatului erau constienti de faptul ca unii bebelusi erau aproape de moarte si au luat masuri pentru a se asigura ca nu vor fi trasi la raspundere pentru decesele acestora.

Cereri de pedeapsa

Procurorul a cerut pedepse de pana la 582 de ani pentru liderul gruparii, doctorul Fırat Sarı, si alte doua figuri cheie. Alti optsprezece suspecti, inclusiv doctori, asistente si lucratori medicali, risca pedepse cu inchisoarea intre 10 si 437 de ani pentru rolul lor in moartea bebelusilor, sub acuzatia de „omor deliberat prin omisiune.”

Amenintari grave

Gruparea l-a amenintat cu moartea pe procurorul care ancheta cazul, oferind chiar 100.000 de dolari unui suspect pentru a duce la indeplinire asasinatul.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.