Ce punea Radu Anton Roman in butoiul de varza murata: Zeama ramane limpede si frunzele tari pana primavara

Cum sa pregatesti cea mai buna varza murata pentru sarmale

Varza murata este un ingredient esential pentru prepararea sarmalelor si a multor alte retete traditionale romanesti. Insa, multi fac greseala de a o pune la murat in butoaie de plastic, ceea ce poate afecta gustul si calitatea produsului final. Iata cateva sfaturi esentiale, asa cum sunt prezentate de Radu Anton Roman in cartea sa „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”, pentru a obtine o varza murata perfecta in butoiul de lemn.

Ingrediente necesare pentru varza murata

Pentru a pregati varza murata, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

20-25 de verze

Publicitate

20 crengi de marar uscat

10 radacini de hrean

10 legaturi de cimbru uscat

4-5 pumni de boabe de porumb

1,5 kg sare grunjoasa

1 pahar de boabe de piper

3-4 gutui galbene

Alegerea butoiului

Butoiul ideal pentru murarea verzei este cel din stejar, deoarece ajuta la mentinerea unui gust autentic si a unei zeame limpezi. In plus, un butoi din lemn poate fi folosit si pentru pastrarea tuicii, daca doresti ca varza sa capete o aroma deosebita. Este recomandat ca butoiul sa aiba un cep de lemn sau metal, echipat cu un robinet, pentru a facilita scurgerea si manipularea zeamei.

Pregatirea verzei

Inainte de a pune varza la murat, este bine sa o lasi timp de aproximativ 15 zile afara, pentru a fi atinsa de bruma, proces ce o va fragezi si va imbunatati gustul.

Pregatirea butoiului

Butoiul din stejar trebuie oparit si lasat o zi cu apa si 1 kg de var nestins, pentru a elimina impuritatile. Dupa aceea, butoiul trebuie spalat cu apa clocotita de mai multe ori. Nu uita sa oparesti si capacul, care poate fi o structura din sipci, in forma de gratar.

Asezarea verzei in butoi

Pe fundul butoiului asezat in pivnita, presara un strat de sare, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutuie. Verzele se curata de primele foi si se scobesc in zona cotorului, apoi se indeasa bine in butoi cu scobitura in sus. Adauga sare pe fiecare varza si continua sa pui printre ele radacini de hrean, marar, porumb, cimbru, piper si felii de gutuie.

Dupa ce ai umplut butoiul, ultimul strat trebuie sa fie de sare, nu de varza. Capacul se fixeaza si se apasa cu o lespede de gresie, pentru ca varza sa-si lase zeama mai repede. Lasa butoiul acoperit cu o carpa curata timp de o zi si o noapte fara sa umbli la el.

Cum sa eviti aparitia florii pe varza murata

Daca dupa acest interval varza nu a lasat suficienta apa pentru a o acoperi, adauga apa fiarta si racita. Dupa o saptamana, goleste butoiul prin cep, vantura zeama si toarn-o inapoi. Gusta zeama si ajusteaza nivelul de sare, daca este necesar.

Este important ca butoiul, capacul si lespedea sa fie sterse regulat cu un prosop inmuiat in rachiu sau alta bautura alcoolica tare, pentru a preveni aparitia mucegaiului. O data pe saptamana, pritoceste varza, adica scoate si toarna la loc zeama din butoi, pana cand varza este suficient de acra. Dupa aproximativ 3 saptamani, varza murata ar trebui sa fie buna de consum.

Concluzie

Urmand acesti pasi traditionali si folosind un butoi de lemn, vei obtine o varza murata perfecta, cu o aroma autentica si o textura ideala pentru sarmale. Asigura-te ca respecti toate etapele si te vei bucura de varza murata de calitate pe tot parcursul sezonului.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.