De ce a fost respinsa candidatura Dianei Sosoaca la Presedintie. CCR a facut publica hotararea

Hotararea CCR privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Sosoaca la alegerile prezidentiale

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a publicat, in seara zilei de luni, hotararea care respinge candidatura Dianei Iovanovici-Sosoaca la functia de presedinte al Romaniei. Documentul subliniaza ca inregistrarea acestei candidaturi incalca anumite conditii de eligibilitate, cu referire la „valorile democratiei, statul de drept, respectarea Constitutiei, corelate cu apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana si NATO”.

Argumentele CCR in hotararea de respingere

Potrivit hotararii, „Curtea retine, raportat la actele si faptele descrise de contestatori si retinute la paragrafele 7-14 si 22 ale prezentei hotarari, ca inregistrarea candidaturii doamnei Diana Iovanovici Sosoaca la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2024 incalca conditiile de eligibilitate prevazute de dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 si 149, cu referire la valorile democratiei, la statul de drept, la respectarea Constitutiei corelate cu garantia politico-militara a acestora, respectiv apartenenta Romaniei la UE si NATO”.

Publicitate

Prin urmare, CCR a admis contestatiile si a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024.

Dreptul de a fi ales si limitarile acestuia

CCR subliniaza ca „dreptul de a fi ales este un drept fundamental de natura politica, o conditie sine qua non a democratiei si a functionarii democratice a statului. Acest drept se exercita cu respectarea exigentelor Constitutiei si a legilor in vigoare”. Curtea mentioneaza, de asemenea, ca acest drept nu este absolut si poate fi supus unor limitari, derivand din viziunea democratica a Constitutiei.

De asemenea, Curtea explica faptul ca, desi juramantul de credinta se depune doar de candidatul castigator, „elementele cuprinse in juramantul de credinta sunt conditii de eligibilitate si de fond pentru a candida la functia de Presedinte al Romaniei”.

Comportamentul Dianei Sosoaca

CCR noteaza ca „este de notorietate faptul ca, prin discursul sau constant, doamna Diana Iovanovici Sosoaca indeamna la schimbarea fundamentelor democratice ale statului si la incalcarea ordinii constitutionale”. Conform hotararii, manifestarile publice ale acesteia, in contradictie cu valorile constitutionale si cu normele unei societati democratice, indica ca doamna Sosoaca nu indeplineste conditiile necesare pentru a candida la functia de Presedinte al Romaniei.

Criticile aduse candidaturii Dianei Sosoaca

Printre criticile formulate de contestatori, se numara semnaturi suspecte, participarea la evenimente publice cu orientari proruse si antioccidentale, precum si discursuri care denigreaza NATO si Uniunea Europeana. Conform plangerilor, „doamna Sosoaca a oferit interviuri publicatiilor rusesti si a promovat mesaje propagandistice proruse”.

Amalia Bellantoni, una dintre contestatoare, a invocat si comportamentul agresiv al candidatei, mentionand faptul ca „doamna Sosoaca a profanat amenintari si a manifestat un comportament fizic si verbal agresiv”. Contestatarii au mai adus in discutie declaratiile publice ale candidatei, care contravin valorilor democratice.

Decizia finala a Curtii Constitutionale

In urma analizarii contestatiilor, CCR a decis respingerea candidaturii Dianei Sosoaca la alegerile prezidentiale din 2024. Presedintele CCR, Marian Enache, alaturi de alti sase judecatori, au votat pentru respingerea candidaturii, in timp ce un singur judecator a formulat opinie separata.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.