Cand se pune, de fapt, varza la murat- Secretul pe care putina lume il stie

Sfantul Dumitru si Sfantul Andrei. Daca vrei sa urmezi cu strictete aceasta traditie, umpli un butoi de varza la Sfantul Dumitru pentru a fi gata inainte de Postul Craciunului. De asemenea, poti pune alt butoi la Sfantul Andrei, astfel incat sa ai varza murata buna si pentru Postul Pastelui.

Alegerea verzei potrivite

Cand alegi varza pentru murat, este esential sa optezi pentru una bine coapta, cu foi subtiri si dense, de preferat alba, pentru a fi ideala si la prepararea sarmalelor. Saramura se face cu grija, urmand un raport simplu: la fiecare 10 litri de apa se adauga 500 de grame de sare grunjoasa, speciala pentru muraturi.

Pregatirea butoiului si condimentarea

Butoiul trebuie sa fie bine curatat si uscat inainte de a incepe procesul. Pe fundul acestuia se asaza cativa butuci scunzi de lemn, peste care se arunca crengute de cimbru, piper legat in saculet de tifon si marar uscat. Morcovii si radacinile de telina se curata si se taie in rondele, iar hreanul se taie pe lungime. Toate aceste ingrediente se asaza fie pe fundul butoiului, fie intercalate printre capatanile de varza, pe masura ce le pui in butoi.

Publicitate

Unii gospodari adauga sfecla rosie, ceea ce va da verzei o nuanta roz, sau boabe de porumb, care vor oferi o culoare galben-aurie.

Dispunerea verzei in butoi

Fiecare capatana de varza se scobeste usor la cotor si se umple cu putina sare. Verzele se asaza in butoi cu cotorul in sus, presandu-se bine. Peste ele se pune un gratar de lemn, care va fi fixat cu doua-trei pietre de rau sau granit. Totul se acopera cu un stergar curat si se lasa asa timp de doua zile.

Pregatirea saramurii

Saramura este o solutie simpla de apa si sare, in care sarea trebuie sa se dizolve complet. Dupa doua zile, se toarna saramura peste verze, se asaza din nou gratarul si pietrele, si se pune capacul butoiului.

Pritocirea verzei

In primele zile, varza trebuie pritocita, adica aerisita. Aceasta se face de trei-patru ori in prima saptamana. Mai intai se indeparteaza spuma care s-a format, apoi se scot pietrele si gratarul pentru a fi curatate. Butoiul se sterge cu o carpa uscata pana la nivelul verzelor. Apoi, cu un furtun, se sufla aer in moare pentru a intensifica procesul de fermentare. Dupa prima saptamana, pritocirea poate fi facuta mai rar.

Fermentarea si beneficiile verzei murate

Procesul de transformare a verzei in varza murata este cunoscut sub numele de lacto-fermentatie. Bacteriile benefice, precum Lactobacillus, ajuta la transformarea zaharurilor in acid lactic, protejand impotriva bacteriilor daunatoare si aducand beneficii pentru sanatate.

Ingrediente necesare

Pentru a pune varza la murat, ai nevoie doar de cateva ingrediente: varza, sare, marar, cimbru, hrean si un recipient adecvat. Cantitatea de sare este de aproximativ 45 de grame la un litru de apa, insa poate varia in functie de gusturi.

De ce punem varza la murat?

Fermentarea verzei a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru conservarea acesteia pe termen lung. Pe langa faptul ca varza murata poate fi consumata mult timp dupa ce sezonul ei a trecut, aceasta ofera si multiple beneficii pentru sanatate, fiind bogata in probiotice si antioxidanti.

Probleme posibile in procesul de fermentare

In general, procesul de murare a verzei este unul sigur si fara complicatii. Este posibil sa observi bule sau spuma alba la suprafata, dar acestea sunt semne normale ale fermentatiei. In cazul in care apare mucegai, acest lucru indica faptul ca temperatura din incapere este prea ridicata sau ca varza nu a fost complet acoperita cu apa. In astfel de cazuri, indeparteaza mucegaiul si problema se va rezolva.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.