Calendar ortodox 13 septembrie 2024. Este praznuit Sfantul ocrotitor al romanilor aflati in nevoi.

Biserica Ortodoxa praznuieste pe 13 septembrie pe Sfantul Ioan de la Prislop, ocrotitorul celor aflati in mare nevoie. Rugaciunea catre acesta este recunoscuta pentru ajutorul sau grabnic si protectia impotriva necazurilor provocate de cei fara frica lui Dumnezeu.

Calendar ortodox 13 septembrie 2024: Cine a fost Sfantul Ioan de la Prislop

Sfantul Ioan de la Prislop s-a nascut in Silvasul de Sus la inceputul secolului al XVI-lea. El si-a petrecut viata in nevointa intr-o pestera din apropierea Manastirii Prislop, unde a luptat cu ispitele si vicleniile diavolilor ani la rand.

Tragicul sfarsit al vietii sale a avut loc atunci cand, in timp ce sapa o fereastra in peretele chiliei sale, un vanator l-a confundat cu un animal salbatic si l-a impuscat, potrivit marturiilor de pe crestinortodox.ro.

Publicitate

Moastele sale au fost pastrate in pestera de la Prislop timp indelungat, devenind un loc de pelerinaj pentru credinciosii din imprejurimi. In prezent, locul in care se afla sfintele sale moaste nu mai este cunoscut.

Rugaciunea facatoare de minuni catre Sfantul Ioan de la Prislop

„Binecuvantat esti, Doamne, Dumnezeul nostru, Cel care ai poruncit si toate s-au creat. Din nesfarsita Ta iubire pentru oameni, fiind Dumnezeul alinarii si al sperantei, ai ridicat din neamul nostru pe cei alesi care, prin credinta si nevointa pustniceasca, au pastrat vie credinta in atotputernicia si mila Ta, nepermitand poporului nostru sa se piarda in intunericul nestiintei de Dumnezeu.

Binecuvantat esti, Doamne, Dumnezeul nostru, care din marea Ta mila ai daruit Tarii Hategului si poporului dreptcredincios pe Sfantul Cuvios Ioan, mijlocitor si ajutator in nevointele mantuirii.

Doamne, am gresit si nu suntem vrednici sa dobandim mila Ta prin eforturile noastre zilnice. De aceea, chemam ca mijlocitori pentru sufletele noastre pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pe Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop, rugandu-i sa ne ocroteasca, sa protejeze Biserica Ta si pe intregul popor romanesc, daruindu-ne sanatate si viata ferita de orice rau. Cu adanca smerenie, marim Preasfantul Nume al Tau, al Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.”

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.