Un ciclon format in Marea Neagra a provocat inundatii severe pe litoral, afectand grav judetele Constanta si Tulcea. Meteorologii au emis avertizari de furtuni, cu coduri portocalii si rosii, iar cantitatile de precipitatii inregistrate intr-un interval de cateva ore au fost echivalente cu cele din doua luni.
In Eforie, un copac s-a prabusit peste masinile turistilor, iar in Tulcea, un barbat in scaun cu rotile a fost blocat de torente pe o strada. Ploile vor persista in Dobrogea, iar autoritatile monitorizeaza mai multe rauri. De la miezul noptii, litoralul a fost inundat de mesaje Ro-Alert, iar pompierii au raspuns la sute de apeluri de urgenta.
Publicitate
A fost o noapte de cosmar la tarmul Marii Negre.
Ploaia a cazut necontenit, iar mesajele Ro-Alert au fost emise in mod constant. Strazile s-au transformat in adevarate lacuri, deoarece sistemele de canalizare nu au mai putut face fata volumului mare de apa, iar vehiculele s-au deplasat cu dificultate. Mai multe locuinte au fost inundate, iar pompierii au incercat sa evacueze apa cu motopompele, insa fara succes. Pana la ora 6 dimineata, acestia au intervenit la peste 500 de apeluri de urgenta.
Mai multe persoane au fost transportate la spital in urma furtunilor de noaptea trecuta. In Tulcea, un barbat de 58 de ani, aflat intr-un scaun cu rotile, a cazut intr-o acumulare de apa de peste 20 de centimetri in timp ce incerca sa traverseze o sosea. Mai multi trecatori l-au ajutat sa se ridice si l-au condus in siguranta pe trotuar, dupa care un echipaj de politie l-a dus la spital.
Ciclonul a lovit cu putere majoritatea statiunilor de pe litoral.
Meteorologii au emis un cod rosu de vreme severa, valabil timp de 4 ore, iar autoritatile au transmis mesaje Ro-Alert. La Eforie, vantul a suflat cu viteze de pana la 60 de kilometri pe ora, provocand pagube considerabile. Doi turisti din Vrancea si Bacau si-au gasit vehiculele grav avariate dupa ce o creanga de copac a cazut peste ele.
La Jupiter, au fost ridicate poduri din paleti pentru ca turistii sa poata traversa zonele de pe faleza unde apa ajunsese la o adancime de jumatate de metru.
„E urat de tot, nu ne-am aşteptat. Duminica plecam”, a declarat un turist, conform observatorenews.ro.
Dezastru pe litoral.
Strazile s-au transformat in piscine olimpice. In 48 de ore, cantitatea de precipitatii cazuta pe litoral a fost echivalenta cu cea care ar fi cazut in mod normal in doua luni. La Mangalia, peste 80 de litri pe metru patrat au inundat orasul, in timp ce la Constanta s-au inregistrat 31 de litri pe metru patrat. Un sens giratoriu de la intrarea in oras a devenit un bazin olimpic. Joi, o tromba marina a fost observata de pe litoralul bulgaresc, indreptandu-se spre Vama Veche.
Nici in Vama Veche situatia nu a fost mai buna. Plaja a fost devastata, iar mai multe vehicule au fost avariate. Apa a maturat totul, iar cateva gherete detinute de micii antreprenori au fost aproape luate de mare. De asemenea, mai multe masini au fost tarate pana pe plaja. Cu toate acestea, o femeie si-a facut curaj in aceasta dimineata si a infruntat valurile puternice de dupa furtuna, intrand in apa.
Una din cele mai grave situatii este in localitatea Amzacea, aflata la circa 30 de kilometri de municipiul Mangalia, de asemenea confruntat cu cantitati record de precipitatii.
Ploile nu se opresc aici
Problemele nu se incheie aici, deoarece meteorologii au prognozat noi precipitatii pentru acest weekend. In intervalul 31 august, ora 10 – 01 septembrie, ora 10 este valabila o avertizare cod galben de ploi pentru judetul Constanta si zona litorala a judetului Tulcea.
„Local in judetul Constanta si in zona litorala a judetului Tulcea vor fi averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului cu viteze in general de 50…55 km/h. In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor fi de 15…25 l/mp si izolat de peste 30 l/mp”, a anuntat ANM.
O avertizare cod portocaliu va fi in vigoare in acelasi interval pentru zona litorala a judetului Constanta.
„In zona litorala a judetului Constanta vor fi averse torentiale si descarcari electrice, iar in intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor fi de 25…30 l/mp si izolat de peste 40…50 l/mp”, transmit meteorologii.
Cele mai ridicate temperaturi se vor inregistra in sudul tarii.
„Am putea spune ca incepe toamna calendaristic, dar mai degraba, meteorologic, pare ca intram in a patra luna de vara. Vom avea peste 30 de grade in mare parte din tara”, a declarat Robert Mantea, meteorolog ANM, conform sursei citate anterior.