Calendar ortodox 30 august 2024. Astazi este praznuit protectorul omenirii

In fiecare an, pe data de 30 august, Biserica Ortodoxa il comemoreaza pe Sfantul Alexandru, considerat aparatorul omenirii. Rugaciunea adresata Sfantului Alexandru se spune ori de cate ori te confrunti cu dificultati si are o putere deosebita in ziua sarbatorii sale.

In aceasta zi de sarbatoare, se spune ca nu este bine sa iti vorbesti aproapele de rau.

Calendar ortodox 30 august 2024. Cine a fost Sfantul Alexandru

Sfantul Alexandru a fost episcop in Constantinopol in timpul domniei imparatului Constantin cel Mare (313-337). In anul 325, a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, unde a combatut invataturile eretice ale preotului Arie, care nu erau conforme cu traditia si credinta Bisericii.

Publicitate

La inceput, Alexandru a incercat sa solutioneze neintelegerile pe cale pasnica, insa Arie si sustinatorii sai au refuzat orice forma de reconciliere. In consecinta, Arie a fost chemat in fata unui sinod local, unde a sustinut ca Fiul nu este etern, ci a fost creat de Tatal.

La acel moment, Sinodul a decis pe loc sa-l anatemizeze pe Arie. In sprijinul ortodoxiei a fost chemat si Osie, episcopul de Cordova. Criza s-a agravat, determinandu-l pe imparatul Constantin cel Mare sa convoace primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), care l-a excomunicat pe Arie.

Sfantul Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 337, la venerabila varsta de 98 de ani, conform crestinortodox.ro.

Calendar ortodox 30 august 2024. Rugaciune catre Sfantul Alexandru

Tu, cel care cu indrazneala protejezi turma lui Hristos de dusmanii vizibili si invizibili, apara-i pe cei care se refugiaza sub ocrotirea ta de orice atac, fericite Alexandru. Iar pe noi, care suntem tulburati de ganduri si de fapte necuvioase, scapa-ne! Nu stim de unde sa incepem lauda catre tine, parinte. Caci, amintindu-ne de smerenia si faptele tale minunate, suntem coplesiti de uimire!

Scapa-ne, parinte, cu rugaciunile tale! Asa cum ai protejat si turma ta de erezia lui Arie. Asculta-ne, preacuvioase, asa cum, raspunzand imparatului, ai demascat pe filosoful mincinos. Da-ne o mana de ajutor, Sfinte Alexandru, asa cum i-ai ajutat si pe parinti la sinod impotriva lui Arie. Tu esti pastorul cel bun, ierarhe Alexandru, care ai condus turma ta catre pasunea duhovniceasca. Si din izvorul raiului ai adapat-o pe aceasta.

Scapa-ne, parinte, cu rugaciunile tale!

O, Ierarhe Alexandru, toiagul puternic al batranetii, intreaga intelepciune a calauzirii tinerilor, indrumatorul copiilor, lauda intregului popor si cununa Bisericii, pe tine te laudam! Caci viata ta pe pamant a fost minunata. Din tineretea ta, L-ai iubit pe Domnul mai presus de orice. Ai eliberat oamenii de atacurile diavolesti, parinte, prin rugaciunile tale, si ai stins multimea zeilor pagani cu raurile de sudoare ale tale.

Da-ne vindecare neputintelor noastre, sfinte ierarhe! Arata-ne o minune dumnezeiasca, fericite, noua, celor care venim la tine cu credinta. Scapa-ne de orice necaz si primejdie.

O, pastorule prea bun, cu umilinta din adancul inimii ne rugam: asculta-ne pe noi, care, aducand aceasta mica rugaciune din ardoarea sufletelor noastre, ne indreptam catre tine; fii mijlocitor catre Preamilostivul Dumnezeu ca sa alunge gandurile viclene ale dusmanilor nostri si sa ne elibereze de toate nevoile si greutatile care tulbura pacea si linistea vietii noastre. Amin.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.