In fiecare an, pe data de 6 ianuarie, se sarbatoreste Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. La fel ca in cazul tuturor celorlalte sarbatori de peste an, si de Boboteaza crestinii ortodocsi respecta anumite traditii si obiceiuri pastrate din generatie in generatie
Iata cateva dintre cele mai importante traditii de Boboteaza.
1. Fetele nemaritate isi viseaza ursitul
In ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, fetele nemaritate care vor sa isi afle ursitul leaga un fir rosu de matase si o crenguta de busuioc sfintit la degetul inelar si pun o alta crenguta de busuioc sub perna. Se spune ca barbatul pe care il viseaza le este predestinat.
Publicitate
Pentru ca ritualul sa aiba efect, este bine ca fetele nemaritate sa tina post si sa spuna rugaciuni in ajunul Bobotezei.
2. Femeile nu spala rufe
O alta traditie de Boboteaza spune ca in aceasta zi sfanta, precum si in urmatoarele 7, femeile nu au voie sa spele rufe, pentru a nu atrage necazuri in familie. De Boboteaza, preotii sfintesc apele si impart agheasma credinciosilor, iar spalarea hainelor murdare ar insemna spurcarea apei.
3. Femeile care iau agheasma
Potrivit traditiei, femeile care nu pot avea copii trebuie sa bea agheasma de la Boboteaza, intrucat apa sfintita are puteri tamaduitoare.
4. Credinciosii nu dau bani cu imprumut
De Boboteaza, se spune ca nu este bine sa dai bani cu imprumut, intrucat asa vei face tot anul si risti sa atragi paguba materiala in casa.
Batranii spun ca in aceasta zi de sarbatoare este bine sa te feresti de orice imprumut, fie ca dai, fie ca iei.
5. Credinciosii pregatesc o masa imbelsugata
La fel ca de Craciun, si de Boboteaza este musai ca masa sa fie imbelsugata. In ajunul Bobotezei, gospodinele pregatesc 12 feluri de mancare, pentru a avea masa bogata tot anul.
Coliva, bobul fiert, fiertura de prune, sarmalele umplute cu crupe, „urechiusele babei” (fasole alba cu coltunasi umpluti cu ciuperci), borsul de peste, pestele prajit, placintele de post umplute cu tocatura de varza acra si placintele cu mac nu trebuie sa lipseasca de pe masa in ziua de Boboteaza.
6. Credinciosii nu mananca pana ce alimentele nu sunt sfintite
Conform traditiei, de Boboteaza nimeni nu mananca bucatele preparate pana ce preotul nu vine sa sfinteasca locuinta si mancarea. In aceasta zi, este bine ca fiecare persoana sa strige „Chiralesa”, care in limba neo-greaca inseamna „Doamne, miluieste”. Odata ce striga cuvantul, se spune ca persoana respectiva capata puteri si este ferita de rele pana la Sfantul Andrei (30 noiembrie).
7. Credinciosii beau agheasma pentru a fi sanatosi tot anul
Se spune ca persoanele care vor sa fie ferite de boli tot anul trebuie sa bea agheasma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de 8 zile de la Boboteaza si in zilele de sarbatoare si de post.
Despre agheasma se spune ca are puteri tamaduitoare.