Calendar ortodox 27 iulie 2024. Este praznuit Sfantul Mare Mucenic Vindecator

Calendar ortodox 27 iulie 2024.  In aceasta zi este sarbatorit Sfantul Mucenic Pantelimon, unul dintre cei mai mari sfinti vindecatori ai crestinatatii. Sfantul este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitorul celor bolnavi.

Calendar ortodox 27 iulie 2024. Preotii spun ca rugaciunea adresata Sfantului Pantelimon, rostita cu credinta, aduce vindecare rapida.

Calendar ortodox 27 iulie 2024. Cine a fost Sfantul Mucenic Pantelimon

Sfantul Mucenic Pantelimon s-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia. Din dorinta tatalui sau, un adorator al paganismului, micutul a fost botezat cu numele Pantoleon, care inseamna „cel in toate puternic ca un leu”. Mama sa, crestina, a murit cand Pantoleon era inca mic.

Publicitate

Pantoleon a aflat de la preotul Ermolae ca Hristos este singurul doctor adevarat. Dupa ce a reusit sa invie un copil muscat de o naparca, prin chemarea lui Hristos, a cerut sa fie botezat. Dupa botez, si-a schimbat numele in Pantelimon, care inseamna „cel cu totul milostiv”.

In urma vindecarii unui orb, imparatul i-a cerut lui Pantelimon sa renunte la credinta sa crestina. Refuzul i-a adus decapitarea. Se spune ca, in loc de sange, din trupul sau a curs lapte, scrie crestinortodox.ro

De la moartea sa in anul 303, Sfantul Pantelimon a fost venerat ca ocrotitor al medicilor si tamaduitor al bolnavilor. Numeroase spitale si asezaminte ii poarta numele.

Calendar ortodox 27 iulie 2024. Unde se gasesc moastele Sf Pantelimon in Romania

Moastele Sfantului Pantelimon se gasesc in mai multe lacasuri de cult, inclusiv in Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galati, Catedrala Mitropolitana din Iasi, Manastirea Oasa din Alba Iulia, precum si in numeroase biserici din Bucuresti, cum ar fi Biserica Sfantul Stelian Lucaci, Biserica Sfantul Dumitru Posta, Manastirea Plumbuita, Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare, Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie si Biserica Sfantul Pantelimon.

Calendar ortodox 27 iulie 2024. Rugaciune pentru vindecare catre Sfantul Mucenic Pantelimon

Sfinte mare mucenice si tamaduitorule Pantelimoane, tie iti varsam durerile noastre de multe feluri si tu fara intarziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne esti mijlocitor, auzind suspinuri inabusite in noapte, in zi, pe pat de suferinta, in calatorii, fii celor ce se roaga tie, dupa nevoile fiecaruia:

Celor nelinistiti, linistitor, celor asupriti, aparator, celor in primejdii, izbavitor, celor invaluiti in pacate, scutitor, ratacitilor indrumator, bolnavilor deplin vindecator, orfanilor tata, vaduvelor parinte, sotilor intaritor in casnicie, celor porniti cu rautate, imblanzitor, si ne intareste in fata necazurilor, caci suntem slabi si istoviti, sfinte. Si astfel, cu puterea ta, descatusati de amaraciunile noastre, sa petrecem in multumire, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.