Ce sa nu faci de Inaltare, ca sa ai parte bine tot anul!

Ce sa NU faci de Inaltare: Sfaturi importante si traditii stravechi

Inaltarea Domnului, sarbatorita pe 13 iunie, este un eveniment religios incarcat spiritual si plin de semnificatii diverse in folclorul romanesc. Desi sarbatoarea este una dintre cele 12 mari praznice imparatesti ale Bisericii, celebrata la 40 de zile dupa Inviere, ea este insotita de numeroase superstitii si obiceiuri stravechi. Este esential sa stim ce sa nu facem de Inaltare, deoarece aceste traditii sunt respectate cu sfintenie in popor.

Semnificatia religioasa si culturala a Inaltarii Domnului

Inaltarea Domnului este marcata cu solemnitate in toate bisericile ortodoxe si, conform hotararilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost declarata si sarbatoare nationala bisericeasca, devenind Ziua Eroilor. In aceasta zi, se face pomenirea eroilor romani cazuti in lupta pentru credinta, libertate, dreptate si apararea tarii.

Publicitate

Ruta vietii noastre spirituale

Conform scrierilor religioase, viata noastra pe pamant incepe prin Jertfa si se incheie cu Inaltarea. La 10 zile inainte de Pogorarea Sfantului Duh, prin Inaltarea Sa, Iisus Hristos ridica si spiritul credintei crestine. In trecut, in Orient, Inaltarea Domnului era sarbatorita in a cincea zi dupa Inviere, impreuna cu Rusaliile. La Ierusalim, sarbatoarea avea loc in Biserica Nasterii din Bethleem, in aceeasi zi cu Pogorarea Sfantului Duh. Abia spre sfarsitul secolului al IV-lea, aceasta sarbatoare a fost marcata distinct, castigandu-si importanta si recunoasterea odata cu construirea bisericii de pe Muntele Maslinilor (Eleon) de catre Sfanta Elena.

Ce sa NU faci de Inaltare

In ziua de Inaltare, superstitiile sunt numeroase. Nu se da nimic din casa, in special sare si foc, deoarece se crede ca acest lucru aduce paguba, cearta si inima rea. Nu se seamana culturile, deoarece se spune ca nu vor da rod. Oamenii se incing la brau cu frunze de nuc, imitand gestul lui Iisus, pentru a preveni durerile de sale si bat vitele cu leustean pentru a se ingrasa.

In anumite regiuni, traditia Mosilor de Ispas este inca respectata. Se ofera de pomana pentru morti, mormintele si casele sunt impodobite cu ramuri de paltin, iar ferestrele cu leustean. Este ultima zi din an in care se vopsesc oua rosii si se impart, si se coc pasti. Salutul traditional al credinciosilor este „Hristos S-a inaltat!”, iar raspunsul „Adevarat S-a inaltat!”. O alta credinta populara spune ca cei care mor de Inaltare ajung direct in Rai.

Prin respectarea acestor obiceiuri si evitarea lucrurilor interzise, traditia de Inaltare continua sa fie un moment de reflectie si spiritualitate profunda in viata comunitatilor.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.