Ce se face in a doua zi de Paste ca sa ai noroc tot anul. Traditii si obiceiuri in Lunea Alba, ziua in care se deschid Portile Raiului

Publicitate

In a doua zi de Pasti, traditiile si obiceiurile de Inviere sunt pastrate cu sfintenie de catre multi oameni. Totusi, putini sunt cei care cunosc obiceiurile specifice ale celei de-a doua zile de Paste. In „Lunea Alba”, asa cum este denumita prima zi de luni dupa Paste, se respecta numeroase traditii stravechi, transmise de-a lungul timpului.

A doua zi de Pasti. In aceasta zi, are loc aşa-numita”umblare cu pasca”, adica vizitarea rudelor apropiate in vederea vestirii Invierii lui Iisus Hristos. Se obişnuieşte ca finii sa se duca in vizita la nasi, cu colaci, pasca şi oua roşii, iar copiii merg la parinţi. Nasii trebuie sa ii ospateze pe fini, traditia spunand ca aceştia mergeau impreuna la hora satului, noteaza crestinortodox.ro.

A doua zi de Pasti.

O alta tradiţie specifica Lunii Albe este stropirea cu apa. Se spune ca acest ritual are la origine povestea despre o fata evreica ce a leşinat la auzul vestii invierii lui Hristos, fiind readusa in simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apa. In Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de catre feciorii imbracaţi in haine tradiţionale. Acestea, la randul lor, le ofera baieţilor de baut şi cateva mici daruri.

Publicitate

A doua zi de Pasti. Obiceiurile din cea de-a doua zi de Paste sunt mai putin cunoscute. In Lunea Alba, asa cum este numita prima zi de luni dupa Paşte, sunt respectate mai multe traditii, inca din timpuri stravechi.

A doua zi de Pasti. Incepe SAPTAMANA LUMINATA

Saptamana Luminata care urmeaza imediat Duminicii Pastelui pastreaza in credinţa populara o serie de obiceiuri. Conform tradiţiei crestine in aceste zile credincioşii sunt supuşi la numeroase restricţii.

Prin Invierea Domnului Iisus Hristos din morti, cei din popor cred ca Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute in prinsoarea iadului incepand de la Adam şi pana la venirea Mantuitorului si ramane deschis de la Inviere pana la Duminica Tomei, conform adevarul.ro.

Lunea din Saptamana Luminata poarta numele de Lunea Alba.

Fiind prima zi dupa Duminica Pastelui, este considerata ziua in care se deschid portile Raiului şi ale iertarii, astfel ca orice persoana care moare in acesta zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Traditia spune ca trebuie sa stropeşti casa cu agheazma şi sa dai de baut la rude. Conform revistei Superstiţiilor, in unele zone se merge cu obiceiul “udatului” şi al umblatului cu pasc apentru vestirea Invierii.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.