In Saptamana Mare a Pastelui, cunoscuta si sub numele de Saptamana Patimilor, exista anumite reguli si traditii pe care credinciosii trebuie sa le respecte in pregatirea pentru sarbatoarea Invierii Domnului.
Dupa Florii, credinciosii intra in ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, perioada in care se fac pregatirile pentru Sarbatoarea Invierii Domnului. Cum intram in Saptamana Sfintelor Patimi, un interval in care toti crestinii ortodocsi incep pregatirile spirituale pentru cea mai mare sarbatoare a crestinatatii: Invierea Domnului.
Ce nu se face in Saptamana Mare a Pastelui
In Saptamana Mare a Pastelui sunt impuse cateva restrictii cu privire la comportamentul de zi cu zi. „In Saptamana Mare nu se barfeste, nu trebuie sa ii judecam pe cei din jur, ci dimpotriva, trebuie sa iertam pe cei din jur. Nu avem voie sa mai facem rautati celor din jur”, a spus, pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.
Publicitate
De asemenea, muncile la camp nu mai pot fi facute din Joia Mare pana dupa Invierea Domnului, iar in Vinerea Mare nu se coase si nu se face curatenie.
Se spune ca in Joia Mare nu este bine sa dormi, cei care fac acest lucru vor ramane lenesi un an intreg, iar daca o femeie doarme in aceasta zi va deveni Joimarita, iar asta o va face incapabila de lucru pe parcursul intregului an.
Ce nu se mananca in Saptamana Mare a Pastelui
In Saptamana Patimilor sunt interzise cateva lucruri, iar restrictiile alimentare, specifice Postului Pastelui, sunt intarite in anumite zile, mai ales in Miercurea si in Vinerea Mare.
„In Saptamana Mare trebuie sa ne umplem de har, nu de mancare. Nu indestularea trupului se cauta, mai ales in aceasta perioada. Nu se mananca carne, e bine sa tinem post. Miercurea si vinerea, cei care pot, e bine sa se ajuneze, sa se tina un post mai aspru, doar cu paine si cu apa. Daca se poate chiar, Vinerea sa se ajuneze complet de cei care sunt sanatosi si au o conditie fizica buna.
Exista traditii care spun ca nu se mananca urzici si otet, dar acestea sunt traditii locale, obiceiuri ce se tin in Joia si Vinerea Patimilor si sunt legate de patimile prin care a trecut Hristos”, a mai precizat preotul Gabriel Cazacu.
Ce e bine sa faci in Saptamana Patimilor
Conform celor spuse de preot, in perioada Saptamanii Patimilor, crestinii ortodocsi trebuie sa se pregateasca de intampinarea marii sarbatori crestine cu un suflet curat.
„Dupa cuviinta, in fiecare casa de crestini ortodocsi incep pregatirile. Nu doar cele culinare, cele gastronomice, ci cele spirituale. Si ce cadou ii putem face noi Bunului Dumnezeu care Se jertfeste pentru Noi decat eliberarea sufletului nostru de pacate si de patimi?
In aceasta saptamana intensificam rugaciunea. Cei care nu au postit au timp, in aceasta saptamana, sa posteasca, sa se impartaseasca, sa se impace cu cei care au mai avut dispute. Trebuie sa ne impacam chiar si cu cei care ne urasc pe noi, asa dovedim sa suntem ucenicii lui Hristos”, a spus preotul Gabriel Cazacu.
De asemenea, crestinii trebuie sa mearga la slujbele de seara, la Denii.
„Este cea mai frumoasa perioada a anului si bisericeasca. Si natura ne arata asta, vedem explozia de frumusete, de verde, de peste tot”, spune el.
Important in perioada Saptamanii Patimilor este ca oamenii sa fie mai generosi, sa se gandeasca la cei din jur si care, din pacate, trec prin momente mai dificile. „Trebuie sa facem curatenie, dar sa facem si fapte bune. Acum ne gandim cu multa intristare si speranta la refugiatii din Ucraina.
Asa ca, atunci cand facem pregatirile pentru masa pascala, punem deoparte cateva oua rosii, o bucata de pasca, niste drob, cozonac pentru cei care si-au pierdut casa si toata agoniseala de-o viata. Aceasta este fapta buna si bine primita in fata Domnului! Atunci cand noi suntem la masa pascala si acesti oameni, frati intru credinta cu noi, sa aiba ocazia sa se bucure de lumina Invierii”, spune preotul Gabriel Cazacu.